Felicia Filip: «Mihaela Ursuleasa a fost o frumoasă poveste de muzică»

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

O veste cumplită a şocat, ieri, lumea muzicii. Pianista româncă Mihaela Ursuleasa, în vârstă de 33 de ani, a fost găsită moartă, joi, în apartamentul ei din Viena. Autorităţile austriece exclud varianta crimei sau a sinuciderii. Se pare că artista ar fi făcut o hemoragie cerebrală.

Impresara artistei, Andreea Butucariu, a fost cea care, în ziua de 2 august, a găsit-o pe Mihaela Ursuleasa prăbuşită în apartamentul ei din Viena, unde locuia de peste 15 ani. A chemat imediat Salvarea, însă, medicii nu au mai putut face nimic. Se pare că Mihaela a făcut o hemoragie cerebrală. Vestea decesului artistei românce a şocat o lume întreagă. Artista avea agenda plină, deoarece era o pianistă foarte apreciată la nivel mondial.

Românca a cântat  alături de marile orchestre ale lumii

simeon stalpnicul png

La 1 august, trebuia să susţină şi în România două concerte, însă, din cauza problemelor de sănătate, spectacolele au fost anulate. Mihaela îşi "făcuse o carieră singură-singurică, o româncuţă de la Braşov care a ajuns la Viena", o descrie Cristian Mandeal, directorul Orchestrei Naţionale de Tineret.

Într-adevăr, «româncuţa» s-a născut într-o familie de muzicieni din Braşov, iar la vârsta de cinci ani a început să studieze pianul împreună cu tatăl ei, care cânta jazz la pian. La 6 ani a devenit eleva Stelei Drăgulin, o profesoară cunoscută în lumea muzicală, care a transformat-o în „copil-minune».

Păcat că a învăţat-o pianul cu bătaia. „Mie mi-era frică să nu mă bată. Singura explicaţie pe care o primeam era «nu ai cântat bine». Nu mai continua, nu-mi spunea ce am făcut greşit, pac o palmă. Intram în lacrimi pe scenă. Deseori mi s-a întâmplat asta", declara chiar Mihaela într-un interviu recent. Coşmarul ei s-a încheiat la vârsta de 12 ani, când a obţinut o bursă la Viena şi de atunci cariera sa a intrat pe un alt făgaş.

Mihaela avea o fetiţă de 5 ani, Ştefania, pe care o creştea singură, cu ajutorul mamei sale, cu care stătea la Viena. "Probabil că se va organiza o chetă internaţională de către artişti pentru înmormântare", a completat Mandeal, care spune că mama Mihaelei nu are nici un mijloc de a-şi câştiga traiul.

Horia Mihail: «Vestea dispariţiei Mihaelei mă întristează profund»

"Vestea dispariţiei premature a Mihaelei mă întristează profund. Am cunoscut primii ei ani de formare ca muzician şi ca om, fiind colegi ai aceleiaşi profesoare. Mihaela părea o fetiţă ca oricare alta, atâta vreme cât nu se afla la pian. Când începea însă să cânte, se transforma subit: devenea un mic artist. Sunt mâhnit că a pierdut atât de devreme lupta cu problemele ivite din cauza presiunii create de o carieră strălucită", a precizat pianistul pentru Mediafax.

Click!spune

În 1995, Mihaela Ursuleasa a câştigat marele premiu la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale, „Clara Haskil”, din Elveţia. În anul 2006, San Francisco Chronicle scria despre ea: „Cântă Beethoven cum n-am mai auzit de la Claudio Arrau sau de la Clara Haskil însăşi”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net