Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat sâmbătă, 14 martie, că ministerul pe care îl conduce este pregătit pentru criza coronavirusului şi că are banii suficienţi pentru a face plăţile la pensii şi salarii, dar şi că a alocat deja bani pentru Ministerul Sănătăţii. De asemenea, a solicitat amânarea plăţii ratelor bancare, dar şi oprirea popririlor, atât la persoane fizice, cât şi juridice.


„Ne-am pregătit pentru mai multe scenarii, după cum ştiţi, am asigurat finanţarea României, pensii, salarii, ajutoare sociale, totul este deja asigurat pentru că am împrumutat în prima parte a anului şi am făcut bine că am făcut acest lucru, pentru că deja au început să crească dobânzile peste tot în lume. Acum pregătim măsurile care targetează direct sectoare din economie, aceste măsuri sunt deja elaborate şi vor fi aprobate în primele şedinţe de Guvern, de săptămâna viitoare. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu şi ne asigurăm că obiectivele sunt menţinerea creşterii economice, a locurilor de muncă şi menţinerea puterii de cumpărare a românilor”, a declarat Cîţu, la Digi 24, potrivit News.ro.

„Deocamdată, am anunţat măsurile simple, de a ajuta companiile să treacă peste o perioadă de 2-3 luni de zile. O parte dintre măsuri sunt de genul celei anunţate vineri, de a  amâna o perioadă plata unor datorii la buget, cum ar fi contribuţii, deja am vorbit despre impozitele locale, am vorbit la ANAF să terminăm cu popririle în această perioadă pe conturi de persoane fizice sau chiar şi la companii, să nu blocăm activitatea. Am vorbit cu supermarketurile, m-au asigurat că există stocuri de produse. Avem şi pachete pentru IMM-uri pentru că acolo şi în anumite sectoare din economie, pe partea de garantare, detaliile le vom arăta săptămâna viitoare, iar pachetul va fi semnificativ, deci nu vom lăsa economia în acest moment”, a mai spus ministrul.

Ministrul mai spune că a alocat 42 milioane lei pentru plata carantinei şi aproape 620 milioane de lei pentru Ministerul Sănătăţii, sumă ce ar putea fi majorată.

De asemenea, Cîţu spune că Ministerul Economiei face tot posibilul pentru a injecta lichiditate bancară pentru asigurarea plăţilor şi recomandă oamenilor să facă plăţi electronice.

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: