Greii Europei iau cu asalt Sibiul: totul despre Summitul UE

Ultima actualizare:

    Poliţia, SPP-ul şi celelalte forţe de ordine au periat întregul oraşFotografii: sibiu100.ro/ romaniaactualitati.ro
Poliţia, SPP-ul şi celelalte forţe de ordine au periat întregul oraşFotografii: sibiu100.ro/ romaniaactualitati.ro

Străzi închise şi multă aglomeraţie la Sibiu. 27 de şefi de state şi guvern ai ţărilor europene au ajuns încă de ieri pentru a participa la Summit-ul UE. Numai mesele europenilor vor costa jumătate de milion de lei.

27 de şefi de stat şi de guvern, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, aproximativ 800 de jurnalişti şi peste 100 de traducători. Toată această “armată” a luat cu asalt treptat-treptat Sibiul. 

Corturi albe au fost amplasate în centrul oraşului
Corturi albe au fost amplasate în centrul oraşului

În jurul lor s-a construit un adevărat scut de securitate. De luni au început să fie instalate, gradual, dispozitivele MApN, MAI, SRI, STS, SIE şi SPP care vor asigura securitatea şefilor de stat şi de guvern, precum şi a oficialilor europeni, care vor veni la Sibiu. În plus, pentru a elimina orice pericol potenţial pentru oficialii de rang înalt care vor fi în Sibiu, poliţia împreună cu angajaţi de la Apă Canal au trecut la verificarea canalelor de pe traseu şi apoi la sudarea şi marcarea lor. Acest sistem de protecţie a mai fost utilizat doar în timpul vizitelor lui Nicolae Ceauşescu, în Bucureşti sau în oraşele din ţară, informează site-ul sibiu100.ro.

Capacele de canal au fost sudate
Capacele de canal au fost sudate

Toate terasele restaurantelor din centrul istoric au fost desfiinţate, dar localurile şi magazinele vor rămâne deschise chiar şi în ziua Summitului, însă nu vor putea fi vândute băuturi alcoolice. Joi, cetăţenii vor avea acces pietonal parţial în Piaţa Mare, după ce vor fi verificaţi la filtrele de securitate amplasate în zonă. Piaţa Mică şi Piaţa Huet s-au umplut cu uriaşe corturi albe, care vor fi folosite ca centru de presă şi spaţii de lucru pentru cei peste 800 de jurnalişti şi 100 de translatori care vor asigura traducerile. 

Băncile au fost revopsite
Băncile au fost revopsite

Grădiniţele, şcolile şi facultăţile din oraş au fost închise, iar vacanţa s-a prelungit cu o săptămână pentru elevii şi studenţii din Sibiu, informează Radio România Actualităţi. Într-unul dintre liceele din Sibiu va fi amenajat un spital de campanie al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, iar clădirile a alte patru licee vor fi folosite pentru Summit. 

În Piaţa Sfatului s-a montat o scenă
În Piaţa Sfatului s-a montat o scenă

Organizatorii români, şi anume Ministerul de Externe, s-au ocupat de fiecare detaliu. Invitaţii sunt aşteptaţi încă de la aeroportul din Sibiu cu un bufet unde-şi vor reveni după zbor cu o cafea, un ceai, apă, sucuri, sandwich-uri şi patiserie dulce. De altfel, pentru toate mesele s-au alocat 500.000 de lei, iar meniul tip bufet suedez a fost astfel alcătuit încât să cuprindă sortimente de carne, de la pui până la fructe de mare, garnituri, salate, prăjituri, vin alb şi vin roşu.

Ce se va decide la Summitul UE

În cadrul întâlnirii e de aşteptat să se cadă de acord asupra unui document care să stabilească viitorul UE. În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a propus un sondaj printre cetăţenii europeni în care au inserat cinci scenarii pentru viitor. Rezultatele acestei analize sociologice vor fi prezentate la Sibiu, iar liderii europeni ar urma să decidă, ţinând cont şi de opţiunile cetăţenilor.

Cele cinci variante propuse sunt:

  • menţinerea cursului actual;
  • accent exclusiv pe piaţa unică;
  • europa cu mai multe viteze;
  • mai puţin, dar mai eficient;
  • mult mai mult, împreună.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net