O femeie și-a construit din piatră semiprețioasă gardul gospodăriei sale din localitatea maramureșeană Firiza. Gardul ar putea ajunge să valoreze mai mult decât propria ei gospodărie.


Femeia care a adus piatra dintr-o zonă muntoasă credea că, de fapt, este vorba despre "cremene" și habar nu avea că ar putea avea vreo valoare, însă specialiștii spun că este vorba despre jasp, o piatră semiprețioasă, folosită la înfrumusețarea bijuteriilor.

646x404x.jpg

Irina Berinţan
Femeia care și-a construit din piatră semiprețioasă gardul gospodăriei
foto: adevarul.ro

Băimăreanca este stabilită de mulți ani în Austria, iar la întoarcerea-n țară s-a ocupat de renovarea casei. Atunci s-a hotărât să refacă și gardul, amintindu-și de piatra pe care o cunoștea încă din copilărie, sub denumirea de ’’cremene’’. Gardul este construit după un model nou apărut pe piața românească, respectiv două rânduri de plasă de sârmă între care se pun pietre sparte.

 „Piatra au adus-o de pe Valea Romană. Sunt cremene. Nu ştiu să aibă vreo valoare. Au adus-o din pădure. E un loc la care îi zice Izvorul de cremene. Aici, pe vale, sunt cremene de culoare albă. Şi aici este destulă, dar ei au adus-o de acolo. Aici mai avem în curte o bucată mare, au pus-o acolo, că e frumoasă”, a declarat Irina Berinţan pentru adevarul.ro.

Jaspul este o piatră semipreţioasă, o varietate de cuarţ cu structură microcristalină care aparţine clasei oxizi, cu un raport de amestec metal şi oxigen. Mineralul este înrudit cu calcedonul, uneori acestea două apărând drept concrescenţe. Femeia spune ca nu are nici cea mai vagă idee despre valoarea materialului din care şi-a făcut gardul, însă se pare că în zonă sunt locuri în care se află din belşug.
 

 
 
Loading...