Iată când se deschid creşele şi grădiniţele! Cluj, primul oraș unde se reîncepe activitatea

Ultima actualizare:

    Grădinițele, creșele  și afterschool-urile  vor fi deschise  în anumite condiții
Grădinițele, creșele și afterschool-urile vor fi deschise în anumite condiții

Din 15 iunie părinţii aşteaptă cu sufletul la gură redeschiderea creşelor şi a grădiniţelor. Deşi momentul s-a lăsat puţin aşteptat, iată că încet-încet această minune se întâmplă. Clujul este primul oraş care va deschide,joi, creşele. În Bucureşti, majoritatea sectoarelor vor începe activitatea de luni, 22 iunie.

Cluj-Napoca e primul oraş din ţară unde de joi, 18 iunie, se deschid creşele! Numărul de locul disponibile va fi înjumătăţit pentru a putea fi asigurat un spaţiu de 4,5 metri pătraţi pentru fiecare copil şi o distanţă de 2 metri. „Am luat decizia de a redeschide unităţile de creşă din municipiul nostru începând de joi, 18 iunie, Primăria Cluj-Napoca fiind prima din ţară care reuşeşte să redeschidă creşele în această perioadă. Am început să pregătim acest demers de săptămâna trecută, alături de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică, luând în considerare toate măsurile de protecţie necesare: asigurarea materialelor pentru dezinfectare şi igienă, asigurarea triajului copiilor la intrare, instructajul părinţilor, circuite separate pentru părinţi şi pentru personal ş.a.m.d”, a precizat primarul Emil Boc pe pagina sa de Facebook.  Din 15 iunie, părinţii care doresc să beneficieze de serviciile oferite de grădiniţele/creşele de stat, în perioada vacanţei de vară, au putut depune cereri la unităţile de învăţământ pe care le-au frecventat copiii în acest an şcolar. ”Cererile vor fi centralizate de către inspectoratele şcolare şi, ulterior, transmise autorităţilor publice locale pentru a decide, în acord cu acestea, asupra listei de unităţi de învăţământ în care se vor desfăşura doar activităţi recreative”, a informat Ministerul Educaţiei printr-un comunicat.

Lista unităţilor de învăţământ preşcolar va fi afişată la avizierul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi/sau pe site-urile acestora. Şi cum părinţii s-au înghesuit să-şi înscrie copiii, primăriile au început să aibă probleme cu distribuirea lor, mai ales că trebuie evitată aglomeraţia. Iată că, pe Capitală, fiecare sector începe diferit. Unele deschid creşele, altele grădinţile şi after-school-urile. Majoritatea, de luni, 22 iunie. Bucureşti. La sectorul 1, creşele se redeschid de luni, 22 iunie, şi au cinci creşe cu 640 de locuri. La grădiniţe se redeschid de la 1 iulie, dar în baza înscrierilor pentru că aşa au făcut în fiecare vară. În 2019 au avut cereri pentru trei grădiniţe, acum nu se ştie. Sunt la faza de centralizare.Sectorul 3 nu deschide deocamdată grădiniţele şi nici nu ştie când o va face, depinde de cereri. În ceea ce priveşte creşele, acestea se deschid luni 22 iunie. Este vorba de 5 creşe cu 500 de locuri pentru a se respecta regulile impuse de Guvern. În mod normal, în creşele acestea intrau 1.200 de copii, dar acum o să intre doar 500. În sectorul 4, de luni 22 iunie vor fi deschide grădiniţele. „Începând de luni, 22 iunie a.c., în Sectorul 4 se vor deschide grădiniţele şi after-school-urile ce vor funcţiona pe timp de vară. Totodată, începând cu 1 iulie, vor fi redeschise şi creşele de stat, aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Astfel, părinţii care nu au cu cine să-şi lase copiii cât timp merg la serviciu au la dispoziţie mai multe unităţi de învăţământ preşcolar, unde cei mici îşi pot petrece zilele de vacanţă”, transmite Primăria într-un comunicat de presă.  Şi sectorul 6 deschide de luni creşele. ”La toate cele 3 creşe din sectorul 6 sunt asigurate toate măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2. Admiterea copiilor la programul Creşa de vară se face, în limita locurilor disponibile, pe bază de cerere. Sunt eligibili copiii, cu domiciliul legal în sectorul 6, care au fost declaraţi admişi în anul şcolar 2019/2020 şi care au frecventat creşele până la suspendarea activităţii în luna martie 2020”, informează Primăria sector 6. Programul centrelor de zi de tip creşă din sectorul 6 este 06,00 – 18,00. Celelealte sectoare nu şi-au anunţat programul deocamdată, dar părnţii vor fi anunţaţi telefonic sau prin e-mail.  Au prioritate: 

  • Copiii proveniţi din familii monoparentale, al cărui părinte are loc de muncă stabil şi este necesară prezenţa acestuia zilnică la serviciu; 
  • Copiii proveniţi din familii ai căror părinţi au loc de muncă stabil şi este necesară prezenţa zilnică la serviciu; 
  • Cazurile sociale. 
  • Copiii gemeni, tripleţi, fraţii, ai căror părinţi au loc de muncă stabil şi este necesară prezenţa zilnică la serviciu. Cererile se depun până la data de 18 iunie 2020, ora 16.00, la adresa cresadevara@dgaspc6.com”, informează Primăria sector 6. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net