Rucsacul sau ghiozdanul trebuie să cântărească, în medie, 8,2 la sută din greutatea elevului, ceea ce înseamnă, în cazul unui copil de 25 de kilograme, că ghiozdanul ideal ar trebui să aibă aproximativ două kilograme, spune ortopedul Emil Mareş, citând un studiu american.


Școala a început de mai bine de două săptămâni, iar ghiozdanele copiilor cântăresc din ce în ce mai mult. Toți profesorii au pretenția ca la materia lor, elevul să aducă unul sau două caiete și manualul. Vă închipuți ce înseamnă asta pentru un elev de gimnaziu care are zilnic între 5 și 7 ore? În plus, mai există și trusa de geometrie sau alte materiale didactice. Nu uitați de penar, de sticla cu apă, de pachețelul cu mâncare sau de echipamentul pentru sport! Și, atenție! În curând, Ministerul Educației va autoriza celebrele auxiliare, iar profesorii le vor putea recomanda din nou elevilor, ceea ce înseamnă greutate în plus în ghiozdan.

„Prea multe ore petrecute pe scaun, ghiozdane pline cu cărţi şi exerciţii care suprasolicită coloana vertebrală, acestea sunt câteva din cauzele durerilor de spate ale copilului”, spune dr. Emil Mareş, specialist în ortopedie la clinica Bio Ortoclinic.

Potrivit medicului, numărul copiilor care suferă de scolioză şi cifoză este tot mai mare, iar secţiile de ortopedie sunt asaltate de părinţi cu copii care se plâng de dureri de spate.

„Realitatea e că mai mult de o treime din elevi duc în spate o greutate mai mare decât ar trebui. Un studiu al specialiştilor americani a demonstrat că rucsacul trebuie să cântărească, în medie, 8,2 la sută din greutatea copilului. O greutate cu mult mai mare decât cea recomandată poate duce la deformări ale coloanei. Partea bună este că acest tip de deviaţii ale coloanei, depistate la timp, pot fi tratate„, mai spune medicul ortoped.

tabel.jpg

greutate ghiozdan copii elevi medic
E foarte important ca greutatea ghiozdanului să fie în concordanță cu greutatea copilului

La  ce trebuie să fie atenți părinții

Specialiştii spun că primele semne la care trebuie să fie atenţi părinţii sunt durerile de spate, dar şi creşterile rapide în înălţime ori stările de apatie şi anemie ale copiilor.

Dr. Mareş avertizează că semnele bolii apar în jurul vârstei de 8 ani şi trebuie intervenit imediat, pentru că, nedepistate la timp, afecţiunile coloanei evoluează şi, în maximum doi ani, deviaţiile devin vizibile, ajungând să arate aproape ca o cocoaşă.

„O parte dintre copii au deformaţii de coloană vertebrală din naştere. La alţii, sunt cauzate de factori precum sedentarismul sau poziţia incorectă la birou. Tratate în primele faze, afecţiunile coloanei se pot vindeca”, a explicat Mareş.

Din păcate, există şi foarte multe cazuri în care aceste deficienţe sunt prea târziu depistate şi nu întotdeauna pot fi corectate în totalitate.

Care sporturi sunt benefice și care, nu?

„Pentru copiii care au probleme cu spatele, cel mai bun sport este înotul, pentru că le lucrează toată musculatura şi are efecte terapeutice pentru persoanele cu scolioză şi cifoză. Alte activităţi fizice recomandate sunt ciclismul, vâslitul, dar şi plimbările în aer liber, care relaxează muşchii dorsali. Pentru cei care deja au probleme cu spatele, sunt interzise fotbalul, săriturile, tenisul sau popicele, care implică mişcări şi răsuciri bruşte şi solicită partea de jos a coloanei”, a mai spus ortopedul.

Ghiozdanele potrivite sunt…

Cele mai bune ghiozdane sunt, conform dr. Mareş, cele care, la contactul cu spatele, se mulează pe curburile coloanei vertebrale.

„Acest tip de genţi de şcoală au un perete flexibil, din burete, dar e important să aibă o dimensiune potrivită pentru înălţimea copilului. În niciun caz nu sunt indicate cele cu spatele rigid sau servietele purtate pe un umăr. De asemenea, trebuie avut grijă ca înălţimea scaunului de la birou să-i permită copilului să atingă podeaua cu toată suprafaţa tălpilor. Dacă micuţul atinge solul doar cu vârfurile picioarelor, circulaţia sangvină din membrele inferioare va fi împiedicată. Consecinţa: plămânii şi organele din cavitatea abdominală vor fi comprimate, iar respiraţia şi circulaţia vor fi îngreunate. În plus, când îşi face temele, la fiecare jumătate de oră copilul trebuie să ia câte o pauză scurtă, de 5-10 minute, pentru a se dezmorţi. În acest timp, el poate face câteva mişcări de gimnastică şi de întindere”, a încheiat dr. Mareş.

 
 
Loading...