Proiectul pilot care prevede vaccinarea în cabinetele medicilor de familie a început miercuri, în județul Timiș. 50 de doctori au vaccinat, în cabinetele lor, primii pacienți înscriși pe liste. Aceștia au primit serul de la AstraZeneca și nu au mai fost nevoiți să se programeze pe platforma electronică.


„De Ziua Mondială a Sănătății, 50 de medici de familie din județul Timiș au început vaccinarea în cabinetele proprii pentru pacienții înscriși pe liste. În cabinetele medicilor de familie se administrează vaccinul produs de AstraZeneca și sunt respectate toate măsurile de siguranță și criteriile de prioritizare. Nu e nevoie de programare în platforma electronică, planificarea administrării serului fiind posibilă în baza listei zilnice întocmite anterior”, au anunțat azi reprezentanții platformei RO Vaccinare. Concret, au prioritate la imunizare persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice și cu dizabilități, după care pot fi imunizate restul persoanelor care doresc.

primarul_timisoarei.jpg

Primarul Dominic Fritz i-a oferit flori „pacientului zero” vaccinat la medicul de familie
Primarul Dominic Fritz i-a oferit flori „pacientului zero” vaccinat la medicul de familie

Se folosește serul de la AstraZeneca

Fiecare medic de la Timișoara va vaccina zilnic 10 pacienți, ținând cont că serul AstraZeneca e distribuit în flacoane ce conțin câte 10 doze. Cabinetele lor au fost dotate corespunzător, inclusiv cu truse de adrenalină, și s-au făcut toate trainingurile necesare.

Peste 3.000 de medici de familie au optat până acum pentru a participa la campania de vaccinare, ceea ce înseamnă 30% din totalul medicilor din țară. „Este mai puțin decât ne așteptam și de cât estimam”, a mărturisit coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, dacă lucrurile decurg bine în cadrul acestui proiect pilot, toți ceilalți medici de familie vor putea începe și ei vaccinarea de luna viitoare.

3 lucruri pe care trebuie să le știi

  • În cabinetele medicilor de familie se vor administra serurile AstraZeneca și Johnson& Johnson, singurele care pot fi depozitate la temperatura unui frigider obișnuit (2-8 grade Celsius).
  • Nu mai e nevoie să te programezi pe platformă, ci doar pe lista medicului de familie.
  • În restul țării, vaccinarea la medicii de familie ar începe din 4 mai.
 
 
Loading...