La Constanţa şi Mangalia, indicele UV se situează, azi, la 9,1, pe o scară de la 0 la 11+. Pe harta indicelui radiaţiei ultraviolete, furnizată de www.meteoromania.ro, întreg litoralul românesc apare în portocaliu.


Acest indice reprezintă o estimare internaţională a nivelului radiaţiei ultraviolete la suprafaţa Pământului şi se calculează pentru a ajuta populaţia să se protejeze. Nivelul estimat se referă la momentul amiezii, în condiţii de cer senin.

Pentru turiştii veniţi la mare, dar şi pentru localnici, se impun câteva măsuri de precauţie. Evitaţi expunerea prelungită la soare, mai ales în orele amiezii! La plajă, folosiţi creme de protecţie solară şi ochelari de soare cu protecție UV.

Sfatul medicului

Dr. Gheorghe Nicola, șeful Clinicii Dermato-Venerice din Constanţa, este foarte categoric în această privinţă:

„Populaţia trebuie atenţionată: expunerea la ultraviolete după ora 10.00 e total nerecomandată, în special pentru persoanele cu pielea albă şi foarte albă. Efectele tardive ale radiaţiilor ne îngrijorează cel mai mult: ne confruntăm cu ele zilnic în cabinete şi în secţiile medicale. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu e de glumă", avertiează medicul.

În privinţa intervalului orar în care nu se recomandă expunerea la soare, sfatul medicului e foarte clar: între 10 şi 17.


 
 
Loading...