Pentru prima dată în România, medicii au reușit o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a unei tumori medulare folosind acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) la nivelul măduvei spinării. Operația extrem de complicate a avut loc într-un spital din Iași.


Victorie românească! O tânără în vârstă de 21 de ani a fost salvată în ultima clipă de tumoră medulară. Viaţa pacientei a fost salvată utilizându-se pentru prima dată atât la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi, cât şi în România, acidul 5-aminolevulinic (5-ALA) la nivelul măduvei spinării. Potrivit medicilor, este vorba despre o substanţă de contrast care se fixează pe celulele tumorale, delimitând mult mai uşor tumora de ţesutul sănătos din jur, scrie adevarul.ro.   

Intervenţia chirurgicală a durat câteva ore şi a fost un real succes. „Cred că toate eforturile care s-au depus în ultimii ani au reuşit să atingă scopul pentru care spitalul a fost creat, acela de a salva vieţi omeneşti. Bolnavul este centrul echipei medicale, el este prioritar şi de aici rezultă calitatea vieţii pacientului, concept important la nivelul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi. Fiecare secundă câştigată pentru viaţa unui pacient este importantă”, a declarat Şef Lucrări, dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi.  


Citește și:

Premieră medicală în România. Medicii i-au pus proteză la pumn

Premieră medicală la Sibiu. Un copil infectat cu COVID-19 a fost operat

 
 
Loading...