Iohannis i-a lăudat pe români la Washington: „Țara mea e cea mai pro-americană din UE”

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis, la Washington. Foto: presidency.ro
Klaus Iohannis, la Washington. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis își continuă vizita oficială în Statele Unite ale Americii. Miercuri seară, șeful statului a ținut un discurs la institutul de cercetare Heritage Foundation din Washington DC, unde le-a mărturist gazdelor sale că românii sunt cei mai pro-americani cetățeni din Uniunea Europeană.

Șeful statului român a fost invitat la Heritage Foundation să vorbească despre imporanța parteneriatului strategic încheiat în urmă cu 20 de ani între România și Statele Unite ale Americii. Iohannis a avut nu discurs elogios a adresa efectelor benefice pentru cele două țări și a ținut să le amintească gazdelor sale că acest acord este larg salutat de cetățenii români.

„Ţara mea e cea mai pro-americană ţară din Uniunea Europeană. Peste 70% din români, conform sondajelor, au sentimente pozitive faţă de SUA şi asta se traduce în acţiuni concrete. Situaţia actuală de securitate din Europa e cea mai provocatoare din ultimii 20 de ani şi subliniază nevoia pentru o solidaritate transatlantică. Ne confruntăm cu ameninţări şi provocări în sudul şi estul Alianţei. Trebuie abordate într-o manieră coordonată şi unitară, iar asta e provocare în sine”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele nu s-a abținut de la a trimite săgeți către Rusia, țară care, în opinia sa, duce o politică expasnionistă în estul continentului european.

„În Est, Rusia tinde să-şi impună zona de influenţă prin forţă, prin invazia Georgiei, anexarea ilegală a Crimeei şi agresiunea militară în estul Ucrainei, poziţionandu-se militar la graniţele NATO şi cu o influenţă negativă din Balcani şi până în Europa de Vest. În ciuda acestui fapt, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o descurajare puternică. Abordarea noastra trebuie să fie strategică, coerentă şi coordonată”, a declarat Klaus Iohannis.

Punctul culminant al vizitei sale în SUA se va consuma vineri, când Iohannis va fi primit la Casa Albă de președintele american Donald Trump. Klaus Iohannis a avut în ultima perioadă un discurs ușor diferit față de liderii europeni, în ceea ce-l privește pe președintele american. Analiștii politici spun că tocmai această poziție pro-Trump, manifestată fățiș, l-a determinat pe șeful de la Casa Albă să-l invite în SUA pe omologul său român. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net