Klaus Iohannis a susținut joi seara, 15 februarie, o conferință de presă, la scurt timp după declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, care nu a oferit niciun detaliu despre decizia cu privire la DNA. Președintele României este în contiuare profund nemulțumit de atitudinea PSD-ALDE și îi atacă virulent pe cei care critică DNA.


Klaus Iohannis a avut din nou un discurs acid la adresa guvernanților, imediat după ce a avut o întâlnire oficială cu premierul și cu președintele PSD: „Niște penali fac o încerare disperată să discrediteze Justiția. După părerea mea, această încercare e una jalnică și neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteți, dar îmi face plăcere să o repet. După părerea mea, DNA și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar această încercare de atac din partea unor penali e de natură să-mi confirme că DNA face o treabă bună.”

„Am avut în această după-amiază o întâlnire despre care cred că e bine să știți. Am primit pe doamna prim-ministru Dăncilă și pe domnul președinte Dragnea aici la Cotroceni. Întâlnirea a fost planificată încă din seara când a avut loc jurământul din partea Guvernului, iar rostul întâlnirii a fost de a lămuri rolul colaborării instituționale între mine și noul Guvern”, a declarat președintele României.

Tudorel Toader, niciun detaliu despre decizia cu privire la DNA: „Voi informa în timp util”

media-151014660964750500_1.jpeg

tudorel toader
Tudorel Toader a făcut o conferință de presă ca să spună ce a făcut în Japonia
Foto: arhivă personală

Ministrul Justiției, abia întors în țară la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, nu a dat încă niciun detaliu despre decizia cu privire la activitatea DNA, dar ne-a dezvăluit ce a discutat în cadrul vizitei în Japonia:

"La invitația și pe cheltuiala Băncii Mondiale, pe data de 11 februarie, am mers la Tokio petru a participa la evaluarea marilor proiecte de regenerare urbană din mai multe țări. Cartierul pentru Justiție face parte din categoria proiectelor de regernare urbană, urmând să fie finanțată de Banca Mondială. În zona centrală a Bucureștiului, vor fi construite sediile Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției, Înaltei Curți de Justiție și Casație, Ministerului Public, Inspecției Judiciare, Institutului Național al Magistraturii, tuturor instanțelor și parchetelor din București. Va fi astfel, rezolvată problema deficitului de spații, problema spațiilor necorespunzatoare", a declarat Tudorel Toader.

Deși nerăbdători să afle o lămurire cu privire la toată tevatura conflictului dintre DNA și ministrul Justiției, Tudorel Toader i-a dat înainte cu vizita în Japonia:

"La conferința din Japonia, au participat în acest scop, reprezentanți ai Ministerului Justiției, Finanțelor Publice, ai Primăriei Capitalei. Am participat la două zile de dezbateri, timp în care a fost prezentat Cartierul pentru Justiție. Am avut întrevederi oficiale cu ministrul Justiției și o altă întrevedere oficială cu președintele Curții Supreme din Japonia, care are și competența controlului de constituționalitate a alegerilor. Deși urmau și alte întrevederi, la solcitarea doamnei prim-ministru, am revenit în țară, date fiind dezbaterile din spațiul public."

Într-un final, s-a mulțumit să precizeze că problema ce ar fi trebuit discutată azi, va fi dezbătută abia săptămâna viitoare, când va face o altă conferniță de presă:

"Am discutat cu liderii coaliție de guvernare. Am primit garanții de neimplicare a factorului politic în activitatea ministerului, în deciziile luate ca ministru al Justiției. Azi, înaintea ședinței, am avut o întrevedere cu doamna prim-ministru, referitoare la activitatea Ministerului Public, solicitându-mi să comunic public rezultatele evaluării, indiferent care vor fi acestea. Potrivit legii, voi face prezența în Camerele reunite ale Parlamentului, raportul privind activitatea desfășurată la nivelul Ministerului Public, la nivelul DIICOT, la nivelul DNA. Prezentarea respectivului raport constituie o obligație a ministrului Justiției. E prevăzut în art. 79 din legea privind organizarea judiciară. Distinct de raportul pe care-l voi prezenta în Parlament săptamâna următoare, joi, la o ora pe care o voi anunța în timp util. Voi face o informare de presă în care voi prezenta conținutul și concluziile raportului cu referire la activitatea DNA."

 

Iohannis a încercat să-i facă pe guvernanți să înțeleagă că în perioada următoare, cele mai importante proiecte țin de președinția Consiliului UE și de Centenar. De asemenea, președintele nu este deloc mulțumit de atitudinea lui Tudorel Toader care, deși are "mână liberă" în privința DNA, încă pare nehotărât:

„Am discutat despre nevoia de colaborare în unele proiecte de importanță națională și să menționez câteva:  pregătirea pentru președinția Consiliului Uniunii Europene, Centenarul, care nu e doar al cuiva, e al României și al românilor și cred că e nevoie de o coordonare a instituțiilor. Am discutat și despre Justiție și despre ce s-a convenit cu ministrul Justiției și mi-am exprimat și nemulțumirea că există un nou scandal legat de Justiție în spațiul public.  Doamna prim-ministru mi-a relatat pe scurt că a avut o discuție cu ministrul Justiției că îi lasă mână liberă în această privință. Și ați văzut declarația ministrului Justiției care ne-a informat că ne va informa.”

 

 

 
 
Loading...