Preşedintele României Klaus Iohannis a ținut miercuri, 8 iulie, o conferință de presă prin intermediul căreia a atins mai multe puncte importante cu care se confruntă în acest moment țara noastră. Printre ele, și posibilitatea reinstalării Stării de Urgență, în contextul mai multor îmbolnăviri cu coronavirus.


Referindu-se la riscul întoarcerii la starea de urgenţă, Iohannis a declarat că, dacă situaţia se înrăutăţeşte şi nu este găsită altă cale, s-ar putea reveni la măsuri mai restrictive. Şeful statului a precizat că nu îşi doreşte acest lucru. Despre o posibilă prelungire a stării de alertă, Iohannis a spus că „e o discuţie care încă se poartă”.

A fost înregistrat cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu COVID-19

Miercuri, 8 iulie, a fost înregistrat cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu noul coronavirus, din cauza nerespectării măsurilor de protecție.

„Riscăm în primul rând să ne îmbolnăvim şi asta e mult mai grav decât orice stare de urgenţă sau discuţie în Parlament. Suntem în plină pandemie. Pe de altă parte, nu putem să închidem ţara şi să plecăm undeva. Aici e ţara noastră, viaţa noastră, aici e economia noastră. 

Dacă vrem să mişcăm şi economia şi să plecăm şi la munte şi la mare, trebuie să respectăm aceste norme. Rolul autorităţilor e să emită normele. Rolul spitalelor să trateze bolnavii. Dar rolul nostru e să nu ajungem la spital, pentru că e o boală periculoasă”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri, la Institutul Cantacuzino.

Preşedintele României a adăugat că a observat că, în majoritatea ţărilor în care au fost luate măsuri de relaxare a crescut numărul infectărilor.

„Am văzut că majoritatea ţărilor care au început măsurile de relaxare a crescut numărul de persoane infectate. Nu îmi doresc să reintroduce restricţii, dar dacă numărul de cazuri creşte în continuare, atunci probabil Comitetul Naţional va începe să propună măsuri restrictive.

Românii în cea mai mare parte au reacţionat foarte bine. Din păcate, sunt şi exemple negative, şi persoane simple şi persoane titrate, care nu au înţeles nimic din toată situaţia”, a completat preşedintele Iohannis, conform News.ro.

Klaus Iohannis, despre revenirea la starea de urgență

„Dar sigur, dacă situaţia se înrăutăţeşte şi nu găsim altă cale, putem să revenim la măsuri mai restrictive. Eu nu îmi doresc acest lucru, nu cred că nici românii îşi doresc acest lucru. Haideţi să respectăm normele în vigoare”, a răspuns preşedintele unei întrebări referitoare la posibilitatea reinstaurării stării de urgenţă.

Miercuri, 8 iulie, numărul cazurilor noi de coronavirus înregistrat a fost cel de de 555, cel mai mare de la declanşarea pandemiei COVID-19.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat miercuri dimineaţă, înainte de anunţarea cifrelor referitoare la evoluţia cazurilor de infectare cu coronavirus, că în acest moment nu ia în calcul o revenire la starea de urgenţă, dar că depinde şi de evoluţia ulterioară a cazurilor de Covid-19. El a spus că erau pregătite şi alte măsuri de relaxare, dar nu au mai fost luate deoarece nu este încă momentul.

 

 
 
Loading...