La ce dată are loc echinocțiul de primăvară în 2019

Ultima actualizare:

    Putem spune că miercuri, 20 martie, aproape de miezul nopții, 23.58 ora României, vine primăvara cu adevărat, cel puțin din punct de vedere astronomicFOTO: Click!
Putem spune că miercuri, 20 martie, aproape de miezul nopții, 23.58 ora României, vine primăvara cu adevărat, cel puțin din punct de vedere astronomicFOTO: Click!

Echinocţiul de primăvară, momentul care marchează începutul primăverii astronomice, se va produce în acest an în timpul zilei de miercuri, 20 martie, la ora 23:58 (ora României). De la această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie, când este solstițiul de vară.

Echinocțiul (numit și echinox) este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc.

Odată cu echinocțiul de primăvară, zilele vor fi tot mai lungi, iar nopțile tot mai scurte. Putem spune că miercuri, 20 martie, aproape de miezul nopții, 23.58 ora României, vine primăvara cu adevărat, cel puțin din punct de vedere astronomic.

”La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești, în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest. Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară”, explică specialiștii Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni. 

Sursa: Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net