Lista măsurilor de relaxare de la 1 iunie. Despre masca de protecție și avantajele persoanelor vaccinate

Ultima actualizare:

    1 august este data la care românii ar putea renunța la masca de protecție pe care o poartă pe stradă
1 august este data la care românii ar putea renunța la masca de protecție pe care o poartă pe stradă

Pe lista măsurilor de relaxare de la 1 iunie se numără mai multe propuneri, printre care eliminarea măștii de protecție în anumite situații, deschiderea restaurantelor la capacitate maximă și organizarea de evenimente sportive cu public. Decizia finală va fi luată vineri, pe 7 mai, în cadrul ședinței Comitetului Interministerial și în funcție de situația epidemiologică.

Pe ordinea de zi a ședinței comitetului interministerial care va avea loc vineri, 7 mai, se regăsesc mai multe propuneri de măsuri de relaxare a restricțiilor anti-covid care ar putea intra în vigoare la 1 iunie. Asta, dacă se menține ritmul actual de vaccinare și se atinge cifra de 5 milioane de persoane vaccinate, respectiv scade incidența cazurilor noi de coronavirus. Surse guvernamentale au declarat pentru Digi 24 care sunt propunerile de relaxare a restricțiilor.

Deschiderea restaurantelor

Autoritățile vor propune deschiderea restaurantelor la capacitate maximă, de sută la sută, dacă personalul și clienții vor fi vaccinați cu ambele doze. Se vor deschide inclusiv sălile care găzduiesc evenimente private precum nunți sau botezuri. În cazul în care  personalul și clienții nu sunt vaccinați, atunci se va propune deschiderea la capacitatea de 70 la sută.

Deschiderea stadioanelor 

Evenimentele sportive se vor organiza cu participarea publicului, iar stadioanele și sălile de sport unde se organizează competiții vor funcționa la capacitate maximă. Însă, de acest lucru vor beneficia doar persoanele vaccinate cu ambele doze.  


    Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a anunțat data la care românii și-ar putea da jos masca de protecție
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a anunțat data la care românii și-ar putea da jos masca de protecție

Renunțarea la masca de protecție 

Printre propuneri se numără și renunțarea la masca de protecție la munte și pe plajă, cu respectarea distanțării sociale. Foarte posibil este ca de la 1 august să putem renunța la mască și în spațiile deschise și neaglomerate, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, la TVR 1. „Depinde unde renunțăm la mască. Încurajez și eu renunțarea la mască în anumite condiții: în afara spațiilor închise, în locurile care nu sunt aglomerate. Pentru aceste zone termenul de 1 august cred că este unul fezabil”, a spus ministrul Sănătății la postul public de televiziune. De asemenea, există și propunerea ca angajații de la stat și privat, vaccinați cu ambele doze, să nu mai fi obligați să poarte mască la serviciu.


    Comitetul Interministerial condus de premierul Cîțu se va reuni vineri, 7 mai.
Comitetul Interministerial condus de premierul Cîțu se va reuni vineri, 7 mai.

Florin Cîțu, despre avantajele persoanelor vaccinate

Premierul Cîțu promite persoanelor vaccinate mai multă libertate și posibilitatea de a se întoarce mai repede la viața normală. Premierul Cîțu a declarat că „există un mod de a motiva populația, fiecare țară are un mod de a motiva populația. Dacă Germania e ok să aibă beneficii pentru persoanele vaccinate cred că putem să fim și noi ok. Faptul că lumea se vaccinează, cred că e normal din punctul meu de vedere, ca o parte din restricții să fie ridicate pentru cei care se vaccinează", a spus premierul.

Beneficii pentru persoanele vaccinate

Florin Cîțu a afirmat la că persoanele vaccinate vor beneficia de anumite avantaje: vor putea participa la nunți și botezuri, vor putea merge la restaurant, vor avea posibilitatea de a merge pe stadion la un meci de fotbal, mai ales că se apropie campionatul European, iar România găzduiește meciuri. De asemenea, la serviciu se poate renunța la masca de protecție doar dacă toți angajații sunt vaccinați. 

"Nu e nevoie să vină Guvernul să împingă lumea de la spate, această vaccinare e un bun public, avem doze, avem centre, începând din acest weekend ne putem vaccina fără programare, doar cu buletinul și în centrele în care avem Moderna și Pfizer. Se deschide și maratonul vaccinării, nu e nicio scuză să nu ne vaccinăm", a adăugat Cîțu. „Cel mai bun stimulent pentru a revigora vaccinarea este revenirea la normalitate, viața fără mască. Nu cred ca e nevoie de alte stimulente. Am oferit companiilor în România centre de vaccinare în companii va fi încă o propunere ca în birouri dacă toate persoanele sunt vaccinate să nu se mai poarte mască. Vom vedea ce spun cei de la MS, MAI. Cred că se poate face asta, de la 1 iunie. Avem certificat de vaccinare și în România și vom face Campionatul European în România pentru persoanele vaccinate. Deci, deja există aceste lucruri. Am discutat cu organizatorii de evenimente, au fost de acord că vor să le facă doar cu persoane vaccinate. Toată lumea ne-a prezentat evenimentul pilot din Spania unde au fost persoane vaccinate Asta e tendința. Vom participa la nunți, botezuri, când ne vom vaccina", a explicat premierul care sunt propunerile care vor fi discutate vineri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net