Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni seara, că demisionează din fruntea guvernului. Decizia vine după o discuție avută cu președintele Klaus Iohannis, în care președintele i-a cerut să își asume eșecul de la alegerile parlamentare.


„Am decis să îmi depun mandatul de premier, după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă. Guvernul, după demisia mea, va fi condus de un membru al cabinetului care va fi desemnat de președintele României”, a declarat Ludovic Orban. Demisia premierului înseamnă demisia întregului Guvern. După demisie, cabinetul funcționează interimar pentru următoarele 45 de zile.

Orban: "Nu mă cramponez de funcția de prim-ministru"

Pe perioada interimatului, Guvernul are puteri reduse și poate adopta doar acte administrative. „România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezintă voința cetățenilor și decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din forțele de centru dreapta ca vor să utilizeze toate resursele pe care le va avea România”, a mai spus Orban. Următorul Guvern va fi învestit după constituirea noului Parlament (20 decembrie). În această situație, Ludovic Orban nu va mai fi propunerea de premier pentru noul guvern, însă ar putea prelua șefia Camerei Deputaților. Funcția i-a fost propusă și de președintele Klaus Iohannis, în cadrul discuției de la Cotroceni, scrie Digi24.

Eduard Hellvig, în cărți pentru funcția de premier

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat luni seara pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, premier interimar. Acum, discuțiile sunt pe cineva va nominaliza PNL la funcția de premier. Eduard Hellvig, şeful Serviciului Român de Informaţii, este printre printre persoanele care sunt în cărţi pentru funcţia de premier, au precizat surse din PNL pentru „Adevărul”. Printre liberalii cu greutate care ar putea fi propuşi pentru funcţia de premier sunt Ilie Bolojan (dar care nu are o relaţie bună cu preşedintele Klaus Iohannis) şi Florin Cîţu

Citește și:

PSD a câștigat alegerile parlamentare 2020. Ce se întâmplă de acum încolo. Procedura constituirii noului Parlament

Victor Ponta și-a anunțat retragerea, după alegerile parlamentare: „Acum este timpul pentru familie!"

 
 
Loading...