Ludovic Orban, prim-ministrul desemnat de Klaus Iohannis

Ultima actualizare:

    Ludovic Orban este prim-ministrul desemnat de Klaus Iohannis
Ludovic Orban este prim-ministrul desemnat de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, numele noului prim-ministru. Acesta este Ludovic Orban, președintele PNL. Anunțul a fost făcut în urma unei noi runde de consultări cu șefii partidelor de opoziție.

Orban are, conform Constituției, o perioadă de 10 zile în care să decidă componența Guvernului, și să convingă partidele parlamentare să voteze învestirea Cabinetului. PNL are nevoie de 233 de voturi pentru a-ți pune în funcție Executivul, potrivit digi24.ro.

”După consultările cu partidele parlamentare am tras concluzia că se conturează un guvern în jurul PNL-ului”, a spus Klaus Iohannis, precizând că PNL a fost singurul dispus să își asume guvernarea. 

”Am decis să desemnez următorul prim-ministru în persoana domnului Ludivic Orban, preşedinte PNL, cel mai mare partid din Opoziţie, promotorul principal al moţiunii. Aşa este democratic corect, aşa se va întâmpla. Sper ca toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică și cu cât mai repede se ajunge la o soluție satisfăcătoare, cu atât mai bine pentru România”, a continuat președintele.

Klaus Iohannis a declarat că noul guvern trebuie instalat urgent pentru a îndeplini mai multe sarcini care se află în momentul de față, în așteptare – organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea proiectului de buget pe 2020, dar și închiderea bugetului pe anul acesta.

„Sunt convins că se vor strădui să pună e picioare o guvernare de tranziție de succes”, a spus Klaus Iohannis.

Ludovic Orban, prrezent lângă Klaus Iohannis în timpul declaraţiei de presă, a afirmat: ”Vă mulţumesc pentru încrederea acordată pentru a forma un guvern într-o perioadă dificilă pentru România. Garantez că voi pune toată experienţa, toată energia în slujba interesului public”.

Ludovic Orban, noul prim-ministru al României

Ludovic Orban s-a remarcat ca un fervent critic al conducerilor PNL, atât în perioada în care partidul era condus de Călin Popescu Tăriceanu, cât şi atunci când la preşedinţia formaţiunii s-a aflat Crin Antonescu. Orban s-a pronunţat public şi a votat împotriva înfiinţării USL în 2011, spunând că amestecarea stângii cu dreapta nu este sănătoasă pentru democraţie.

Ludovic Orban, în vârstă de 56 de ani, a absolvit Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov (1988), este membru PNL din 1992 şi are o experienţă de 15 ani în administraţia locală, fiind, pe rând, consilier local la sectoarele 1 şi 3, dar şi viceprimar al Capitalei. În perioada 2000 - 2010, a fost preşedintele PNL Bucureşti.

În 2007, el a fost numit ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu, după eliminarea PDL de la guvernare.

La alegerile parlamentare din 2008 a fost ales deputat de Bucureşti, mandat pe care şi l-a reînnoit în 2012.

La congresul PNL din 2009, Ludovic Orban a candidat în echipa lui Crin Antonescu, cel care a reuşit să-l detroneze pe Călin Popescu Tăriceanu de la şefia PNL, şi a fost ales prim-vicepreşedinte al partidului. După numai un an însă, a pierdut funţia în urma disputelor cu liderul partidului.

Ludovic Orban a candidat de mai multe ori la Primăria Generală a Capitalei, dar fără succes. Atât în 2008, cât şi în 2012 a pierdut alegerile în faţa lui Sorin Oprescu, candidatul susţinut de PSD şi, ulterior, de USL. În mai 2016, la numai o săptămână după ce partidul l-a desemnat pentru a treia oară candidat la Primăria Bucureştiului, Orban a fost pus sub acuzare de DNA pentru că, în calitate de candidat la primărie, şi-ar fi folosit funcţia politică şi ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu ca să îşi susţină campania electorală..El s-a retras atunci din cursa electorală şi a fost achitat definitiv în imartie 2018.

Moţiunea depusă de Ludovic Orban, în baza căreia a intrat în competiţia internă pentru preşedinţia PNL, şi cu care a fost ales preşedinte al partidului la Congresul  din 17 iunie 2017, a fost  intitulată ”Partidul Naţional Liberal, Forţa Dreptei” şi avea ca obiective câştigarea alegerilor prezidenţiale, a alegerilor locale şi parlamentare, precum şi formarea Guvernului de către PNL.

Ultima declaraţie de avere depusă de Orban datează din ianuarie 2017, când a ocupat pentru ultima oară o funcţie publică, pe cea de deputat, Documentul relevă că acesta deţinea la acel moment, împreună cu soţia, o casă de 200 de metri pătraţi în Dobroeşti, cumpărată în 2014 şi un autoturism Volkswagen din 2007. De asemenea, avea un cont de 3000 de euro şi un altul de 2000 de dolari, potrivit news.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net