Marea minciună legată de pensii. Ce se întâmplă din 2030

Ultima actualizare:

    Puneți-vă bani deoparte ca să trăiți decent la bătrânețe
Puneți-vă bani deoparte ca să trăiți decent la bătrânețe

Apocalipsa pensiilor vine în anul 2030, fix peste 14 ani. Anunțul bombă vine de la sociologi, care atrag atenția că nu vor mai fi bani pentru plata pensiilor, din cauza faptului că nu vor exista suficienți contribuabili care să susțină sistemul public.

Nu mai sperați că veți ajunge să trăiți la bătrânețe din pensia de la stat! Sociologii sunt pesimiști și spun că sistemul de pensii s-ar putea prăbuşi în anul 2030.

Atunci, generaţiile numeroase născute în anii '60 vor ieşi la pensie şi nu vor exista suficienţi contribuabili pentru a-i susţine. Și asta din cauza numărului mic de angajați în raport cu cei ieșiți din câmpul muncii.

Dacă acum situația s-a redresat și raportul angajat-pensionar este aproape egal (5,9 milioane de salariați la 5,1 milioane de pensionari), situația se va înrăutăți considerabil în următorii 14 ani, când numărul pensionarilor va ajunge la aproximativ 7 milioane, fără cei ieșiți pe caz de boală sau care primesc pensie de urmaș, potrivit unui studiu al Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Asta în condițiile în care mulți tineri se stabilesc în alte state UE.

„Vârful pensionărilor va fi atins în 2025 - 2030. Este perioada în care se vor pensiona generațiile «baby-boom-ului» din anii '60. Chiar dacă după 2045 se preconizează o ușoară diminuare a numărului de pensionari , în raport cu populația ocupată , aceștia rămân majoritari", afirmă Ciprian Pânzaru, conf. univ. dr. Facultatea de Sociologie a Universităţii de Vest din Timişoara, citat de B1 tv.

În 2010 doar 80% din pensii au putut fi susținute direct din veniturile încasate sub formă de contribuții, pentru că erau mai puțin angajați decât pensionari, cu 400.000.

„Sistemul de securitate socială din România a fost afectat de plecarea unui segment important de populație activă economic, însă soluția poate veni tot în acest registru, prin atragerea pe viitor de forță de muncă din străinătate. Este tipul de context în care cei aproximativ 2,7 milioane de migranți români au găsit breșa necesară plecării din țară", a mai precizat Pânzaru. Iar studiile demografice sunt descurajatoare. Populația va scădea până în 2060 cu 7,2 milioane de persoane (în varianta migraţie externă)  sau cu  aproximativ  6,9  milioane  persoane  (în  varianta fără migraţie  externă).

Ciprian Pânzaru, profesor universitar
Ciprian Pânzaru, profesor universitar

Pentru ambele sexe, scăderea cea mai semnificativă (însă cu valori mai mari la masculin) se va înregistra la grupele  de vârstă 30-44 ani.

Populaţia vârstnică de 60-74 ani va fi în uşoară scădere, iar la grupa de vârstă 80-85 ani şi peste se va înregistra o  creştere mai mare. Asta înseamnă că România va ajunge o țară îmbătrânită, cu puțini oameni activi, astfel că pensia de la stat nu va mai putea reprezenta un venit din care să putem trăi de pe azi pe mâine.

Pensiile private obligatorii și facultative sunt o alternativă, iar dacă vreți să duceți un trai bun la bătrânețe ar fi bine să încheiați și o asigurare de viață.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net