Medicul Alida Moise, șefa secției ATI de la Spitalul Gerota, a vorbit, la Digi 24, despre momentele în care, la sfârșitul lunii martie, toată lumea a aflat de la televizor că ea a pierdut lupta cu noul coronavirus.


Dr. Alida Moise a acceptat să vorbească despre momentele dificile în care un jurnalist a anunțat că ea a murit, învinsă de complicațiile provocate de noul coronavirus. ”Eu nu am fost trează atunci, nu am văzut știrea, ei (copiii, n.r.) sunt cei care au trăit impactul emoțional negativ și dacă ei au considerat că este OK să vin (să vorbesc, n.r.), pentru mine n-a fost o problemă să accept”, a explicat doctorița infectată de fostul șef de poliție care nu a declarat, la internarea în Spitalul Gerota, că tocmai se întorsese dintr-o țară cu cazuri de coronavirus.

Dr. Alida Moise: ”O mână a stat deasupra mea și nu m-a lăsat să trec în partea cealaltă”

Alida Moise a fost intubată timp de opt zile, iar la un moment dat colegii ei au fost convinși că pierduse lupta. ”Eram deja intubată și sedată în acea seară și așa am fost opt zile. Din relatările - puține - despre perioada aceea știu că am fost foarte rău. A fost o perioadă în care am fost foarte, foarte rău. Așa, subiectiv, ar trebui să consider acea perioadă o perioadă foarte neagră din fața mea, dar cred că e o perioadă foarte luminoasă, pentru că mulți s-au rugat pentru mine, colegii mei, prieteni, foști pacienți, familia mea, evident, s-au rugat pentru mine și poate că a fost așa, o perioadă luminoasă în care o mână a stat deasupra mea și nu m-a lăsat să trec în partea cealaltă. Deci, nu știu date foarte multe, dar într-adevăr am fost foarte rău atunci”, a declarat medicul.

Citește și:

Alida Moise, șefa de la Spitalul Gerota, după ce a scăpat din ghearele morții. ”Ar trebui să ne temem de coronavirus”

Cel mai greu de îndurat, în acea perioadă, a fost singurătatea. ”Știam ce va urma. A fost rău, pentru că știam și riscurile la fiecare gest medical care urma să mi se întâmple. Dar cred că una peste alta, faptul că am fost medici ne-a ajutat să trecem mai ușor peste situație, să înțelegem nevoia de protecție a celor care ne îngrijeau. E o situație absolut specială. Eu m-am simțit foarte singură, am fost singură în rezervă. Accesul familiei, al prietenilor, colegilor, accesul preotului nu se permite la pacienții infectați cu acest virus. Așa cum am spus că mi-a fost dat să trăiesc sau dacă aș fi avut o soartă mai nefericită, prin asta am trecut singură. De multe ori, încurajările la telefon, recunosc că ultimele zile înainte să fiu intubată nici asta n-am mai putut să fac, nu țin loc de căldura aceea umană a unei strângeri de mână a celui drag, apropiat, care e alături de tine, care te încurajează. Pacienții sunt singuri, fiecare cu durerea, cu suferința lui, separat de cei dragi. E foarte greu de trecut peste asta.”

Urmăriți aici intervul cu Alida Moise.

Loading...