Reclamațiile venite din partea muncitorilor români, plecați la lucru pe plantațiile de sparanghel din Germania, au făcut-o pe Violeta Alexandru, ministrul Muncii, să verifice personal situația. După ce a stat de vorbă cu autoritățile germane, aceasta s-a dus la o fermă aflată în insolvență ca să vadă condițiile în care muncesc românii și de ce nu-și primeau banii.


Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a luat calea plantațiilor de sparanghel! Ieri, 20 mai, s-a dus la ferma din Bornheim, unde lucrau sezonierii români, care erau neplătiți.

Motivul? Firma se afla în insolvență, iar angajatorul refuza să le mai dea salariile. 

”În urma discuțiilor pe care demnitarul le-a avut cu administratorul judiciar, acesta s-a angajat ca până la finalul zilei să plătească toate sumele ce li se cuvin lucrătorilor români. De asemenea, acesta a dat asigurări că se va ocupa personal de acoperirea costurilor pentru sezonierii care doresc să revină în țară”, au precizat reprezentanții Ministerului Muncii. 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, pe plantația de sparanghel! Românii se plângeau că nu erau plătiți 

Totodată, Asociația fermierilor s-a oferit să-i mute în alte ferme pe cei care care doresc să rămână în Germania și să aibă un alt loc de muncă.

La finalul discuțiilor oficiale, inclusiv cu Hubertus Heil, Ministrul Sănătății și Muncii, din landul vestic Renania de Nord-Westfalia, Violeta Alexandru a fost la ferma Bornheim. A verificat spațiile de cazare și a discutat cu muncitorii, pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă și cum pot fi sprijiniți. 

muncitori-ferma-plantatie-germania.jpg

Muncitorii români de pe plantația de sparanghel s-au strâns în jurul ministrului Muncii
Muncitorii români de pe plantația de sparanghel s-au strâns în jurul ministrului Muncii

”Întâlnirile cu românii care muncesc în Germania, atât cei din Berlin, cât și cei din Bonn, mi-au fost foarte utile pentru a trage o serie de concluzii, cum ar fi faptul că nu toți angajatorii germani tratează necorespunzător angajații, inclusiv pe cei români, și mulți dintre ei mi-au spus că sunt mulțumiți de condițiile de muncă și de salariul pe care îl primesc la timp. Pe de altă parte, din discuțiile cu ei a reieșit faptul că unele contracte de muncă ar putea fi îmbunătățite, în condițiile în care unii români au recunoscut că vin de peste ani ani în Germania. Cu sprijinul ministrului Muncii, Hubertus Heil, care a fost foarte implicat, am agreat asupra discutării unor îmbunătățiri/clarificări cu privire la condițiile de salarizare, în ce măsură acestea acoperă costul de cazare și masa, sau dacă sunt necesare cheltuieli separate din partea angajaților. Am cerut specificații mai clare cu privire la contractele colective de asigurare, protecția medicală în general, în special în această perioadă de pandemie. De asemenea, am discutat despre clarificările ce trebuie făcute cu privire la condițiile de repatriere, precum și despre tipul de protecție socială conferit de aceste contracte, mai ales în situația în care aceeași persoană lucrează de mai multe ori pe an cu contracte pe perioadă determinată”, a mai spus ministrul.

plantatie-de-sparanghel.jpg

Autoritățile germane au promis că vor demara controalele pe plantațiile de sparanghel
Autoritățile germane au promis că vor demara controalele pe plantațiile de sparanghel

Ministerul Muncii va continua demersurile de informare a lucrătorilor români, înainte să plece din țară, cu privire la prevederile din contractele de muncă pe care urmează să le semneze.

De asemenea, inspectorii de muncă nemți vor merge în controale pe plantațiile de sparanghel, pentru ca drepturile muncitorilor să fie respectate.

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/social/fac-pod-aerian-ca-sa-mearga-la-cules-de-sparanghel

https://www.click.ro/news/national/si-romanii-cultiva-sparanghel-nu-pot-produce-cate-comenzi-am

https://www.click.ro/news/lume/jurnalistii-britanici-la-cules-sparanghel-alaturi-de-romani

https://www.click.ro/news/national/cum-au-ajuns-romanii-sclavi-pe-plantatiile-europei

 

 

 

 
 
Loading...