Ministrul Sănătăţii: ”Rata de transmitere a Covid-19 s-a dublat în ultimele trei săptămâni”

Ultima actualizare:

    Ministrul Sănătății este îngrijorat de numărul infectărilor zilnicefoto: Inquam Photos
Ministrul Sănătății este îngrijorat de numărul infectărilor zilnicefoto: Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat vineri că rata de transmitere a Covid-19 s-a dublat în ultimele trei săptămâni, ajungând la 1,4. Tătaru a menționat că numărul locurilor în terapie intensivă în București este foarte scăzut și că starea de alertă s-ar putea prelungi dacă situația o va impune.

Ministrul Sănătății a criticat felul în care cetățenii respectă regulile de distanțare socială. „Astăzi s-a făcut o altă evaluare, în care am constatat că atât partea medicală, cât şi parte de populaţie au în continuare acea tendinţă de a menţine doar parţial aceste restricţii. Avem un număr de cazuri crescut în ultima săptămână”, a declarant Tătaru, citat de News.ro.

Ministrul a explicat că numărul mare de îmbolnăviri a dus la amânarea măsurilor de relaxare prevăzute pentru 1 iulie. Mai mult, pentru că tot mai mulți pacienți ajung la terapie intensivă, a început transferul acestora către spitalele din țară unde mai există locuri. Capitala se numără, în acest moment, printer orașele în care numărul locurilor la terapie intensivă este foarte scăzut.

”Avem un început de transferuri de pacienţi din terapii intensive din diferite spitale către alte spitale care au locuri în aceste terapii intensive. Avem un număr scăzut de locuri la terapiile intensive din Bucureşti. Rămân şi intervin cu aceleaşi recomandări. Putem gestiona acest număr de cazuri, dar recomandarea rămâne aceeaşi. Haideţi să menţinem acele principii, acele reguli de distanţare fizică, precum şi aceleași recomandări. Suntem într-un moment în care cu toţii trebuie să gestionăm o situaţie. A fost 1 iulie. Trebuiau să existe nişte măsuri de relaxare. Le-am amânat. Am avut discuţii cu toţi factorii decizionali, cu toţi agenţii economici, precum şi asociaţiile implicate în acest moment”, a menţionat Tătaru.

Citește și:

Ministerul de Interne a ocupat litoralul. Sute de pompieri, paramedici și polițiști detașați din 26 de județe în Constanța

Amenzi în serie pe Litoral. Alba-neagra în Mamaia, petreceri ilegale pe plaja de la Tuzla

Ce se întâmplă cu pacienții asimptomatici internați în spitale

Referitor la pacienţii asimptompatici, Tătaru a precizat că se poate face o externare la cerere, în condiţiile în care şi medicul, şi pacientul îşi asumă acea externare.

”Atâta timp cât vor respecta o izolare la domiciliu, îşi pot asuma o externare. Contextul actual cu motivaţia CCR, ne face să avem recomandările strict epidemiologice, medicale, dincolo de cele legislative. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toţi pacienţii cu simptome uşoare sau cei deveniţi asimptomatici care se externează să rămână de bază.

Recomandarea de izolare nu e doar o recomandare strict medicală. Tot ce înseamnă criteriu epidemiologic este cel care ne indică faptul că măsurile de izolare, într-o primă fază, 14 zile, sunt cele care au dus la rezultatele pe care le-am avut. Dacă acum trei săptămâni aveam acea rată de transmitere 0,6 – 0,7, astăzi mergem spre o rată de transmitere de 1,4. Am putut vedea recomandările UE, tot ce înseamnă state comunitare, state terţe pentru izolare şi carantinare. Acea izolare pe care am păstrat-o şi noi rămâne de bază”, a explicat el.

Când vor fi aplicate noile măsuri de relaxare

În ceea ce priveşte eventuale noi măsuri de relaxare şi redeschiderea restaurantelor, ministrul Sănătăţii a afirmat: „Suntem la trei săptămâni de creştere a cazurilor. Suntem la trei săptămâni unde o parte  din cei care şi-au dat acordul pentru deschiderea operatorilor au respectat aceste măsuri. Evaluăm creşterea cazurilor, incubaţia de 14 zile. În măsura în care evoluţia ne va permite, vom merge cu relaxări, inclusiv acele restaurante. În condiţiile în care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, vom avea şi o prelungire a stării de alertă”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net