Moartea verde: satul din Apuseni care se scufundă sub apă otrăvitoare

Ultima actualizare:

    Un coşmar pentru sătenii din Vinţa: apa cu metale greleFoto: Vasile Bîrdea
Un coşmar pentru sătenii din Vinţa: apa cu metale greleFoto: Vasile Bîrdea

Localnicii din Vinţa, un sat din Apuseni amplasat la marginea barajului de steril de pe Valea Şesii, trăiesc de câţiva ani sub o ameninţare cumplită: apa verde, cu metale grele, se apropie tot mai mult de locuinţele lor.

Pentru oamenii din Vinţa, un cătun din Alba, în Munţii Apuseni, viaţa de zi cu zi capătă accente de coşmar. Localnicii trăiesc sub ameninţarea apei otrăvitoare care se tot apropie de locuinţele lor, întrucât satul este amplasat la marginea barajului de steril de pe Valea Şesii. Sătenii se tem să nu treacă prin experienţa foştilor lor vecini din Geamăna, cătunul dispărut în urmă cu 30 de ani sub milioane de tone de steril.

Iazul de pe Valea Şesii este locul unde sunt eliminate resturile de materiale chimice de la uzina de preparare a concentratului cuprifer din Roşia Poieni. Este vorba despre cea mai mare exploatare de cupru din România, care dă de lucru la circa 500 de oameni, dar care, în acelaşi timp, a creat în Apuseni o adevărată „bombă ecologică“: iazul de decantare. În decursul anilor, suprafaţa barajului s-a extins foarte mult, astfel încât a ajuns şi la satele din apropiere. Primul pe această listă a morţii este Vinţa, o localitate cu aproape 40 de locuitori. Oamenii din zonă sunt disperaţi pentru că apa verde a ajuns deja la cimitirul unde sunt îngropaţi strămoşii lor. Într-un timp relativ scurt, biserica ortodoxă cu hramul „Sf. Mihail“ va deveni inaccesibilă pentru săteni. Apa reziduală de la „coada“ lacului a ajuns în lunca din faţa bisericii şi va acoperi în curând singurul drum de acces la biserică. Nu departe se află primele locuinţe din Vinţa.

Din biserica situată în satul Geamăna a rămas doar turla
Din biserica situată în satul Geamăna a rămas doar turla

Biserica din Vinţa va ajunge, în final, în situaţia lăcaşului de cult din Geamăna, cunoscut pentru faptul că turla acestuia se vede în continuare în iazul de steril. În lipsa unei implicări a preotului din sat, care ar prefera construcţia unei biserici noi şi abandonarea acesteia şi a cimitirului, oamenii din Vinţa au transmis petiţii către mai multe autorităţi ale statului.

Citeşte întreaga poveste şi vezi mai multe fotografii pe adevarul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net