Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă

Ultima actualizare:

    Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează astăzi, 27 iunie, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernului condus de Viorica DăncilăFOTO: adevarul.ro
Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează astăzi, 27 iunie, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernului condus de Viorica DăncilăFOTO: adevarul.ro

Plenul reunit al Parlamentului a dezbătut și a votat miercuri, 27 iunie, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Moțiunea de cenzură a fost respinsă. În jurul Palatului Parlamentului au fost anunţate mai multe proteste.

UPDATE ora 18:30. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă din cauza faptului că nu au existat suficiente voturi exprimate. Voturile au fost secrete, exprimate cu bile, conform news.ro.  

UPDATE Ora 14.30. Parlamentul dezbate moțiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Dăncilă. Ședința este condusă de Gabriel Vlase, propus de președintele Iohannis la șefia SIE. Dezbaterile au început la ora 14.14 și vor dura 79 de minute.

Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează astăzi (27 iunie), de la ora 14.00, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernul Dăncilă. Moţiunea de cenzură a PNL se intitulează ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”. 

Ca să fie siguri că nu vor veni și protestatari pe holurile Parlamentului, s-au luat măsuri de protecție a aleșilor: numai deputații și senatorii vor merge cu lifturile, iar jurnaliștii vor sta într-un țarc. Potrivit unei decizii luate ieri de Birourile permanente reunite, grupul USR nu mai are dreptul să aducă invitaţi în Parlament până la finalul acestei sesiuni parlamentare, iar accesul tuturor vizitatorilor este strict interzis pe holul plenului, în timpul şedinţelor, scrie news.ro

Votarea moțiunii de cenzură

Şedinţa Parlamentului va începe cu citirea moţiunii de cenzură, apoi premierul Viorica Dăncilă ar urma să prezinte punctul de vedere al Guvernului şi să aibă loc dezbateri. În final, Guvernul poate răspunde la critici.

Votul va fi secret, exprimat cu bile, însă şansele opoziţiei de a trece moţiunea sunt minime, în condiţiile în care sunt necesare minimum 233 de voturi favorabile, iar cele trei partide au doar 155 de parlamentari.

Faţă de cei 155 de parlamentari PNL - USR - PMP, coaliţia de guvernare PSD-ALDE are 248 parlamentari, care nici nu vor participa la votul moţiunii de cenzură.

UDMR are 30 de senatori şi deputaţi şi a anunţat că aceștia vor fi prezenți la citirea moțiunii, dar vor pleca de la vot. Totuşi, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a explicat că moţiunea nu are cum să treacă decât dacă se rupe o parte din coaliţia majoritară. În caz contrar, pentru căderea Guvernului ar putea vota maximum 195 de parlamentari, sub necesarul de 233 de voturi, a subliniat Kelemen, citat de news.ro.

În Parlament mai sunt 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, care vor vota probabil fiecare după propria conştiinţă.

Sunt şi 15 parlamentari neafiliaţi, cei mai mulţi din partidul lui Victor Ponta, care a avut o poziţie ambiguă, spunând că ar vota pentru un guvern mai competent, dar nu pentru unul condus de Ludovic Orban.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, marţi seara (26 iunie), pe pagina sa de Facebook, că vor lipsi cam 50-70 de voturi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată şi a întrebat oare de ce opoziţia a dat PSD şansa unei victorii politice când se afla în mare dificultate.

Sunt anunțate proteste la Parlament

Mai multe proteste sunt anunţate în jurul Parlamentului, în timpul dezbaterii moţiunii. Unul îi are ca iniţiatori pe parlamentarii USR, care le-au cerut cetăţenilor ”să-şi ia o zi liberă pentru România”. Şi liberalii au făcut apel la simpatizanţi să iasă în stradă. De asemenea, este anunţat şi un ”protest pe roţi". Este posibil însă ca în zonă să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri, conform afirmaţiilor senatorului PSD Claudiu Manda.

”Ploaia nu ne sperie, avem şi pelerine. Ia-ţi o zi liberă pentru România! USR cheamă toţi cetăţenii români la un protest paşnic miercuri, 27 iunie, în parcul Izvor din faţa Parlamentului, începând cu ora 12:00. Miercuri este ziua în care se votează în Parlament moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD. Ziua în care acest partid trebuie să plece de la putere!”, este mesajul transmis de USR pe pagina de Facebook a evenimentului.

De asemenea, protestatarii vor ca, după aflarea rezultatului moţiunii de cenzură, să plece în marş de la Parlament, până în Piaţa Victoriei, unde vor continua protestul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net