Nicio şansă pentru maidanezi: Guvernul a contestat suspendarea eutanasierii

Ultima actualizare:

    Câini abandonaţi pot sta în adăposturile primăriilor doar 14 zile. La expirarea acestui termen ei trebuie eutanasiaţi
Câini abandonaţi pot sta în adăposturile primăriilor doar 14 zile. La expirarea acestui termen ei trebuie eutanasiaţi

Juriştii Executivului au contestat, luni, decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB) de suspendare a aplicării normelor Legii de gestionare a câinilor fără stăpân. Reprezentanţii Guvernului vor ca „Legea lui Ionuţ” să continue, astfel încât toţi câinii neadoptaţi în 14 zile să fie eutanasiaţi.

Capturarea şi eutanasierea maidanezilor au fost blocate la 20 iunie de CAB, după o solicitare a asociaţiei de protecţie a animalelor „Vier Pfoten”. Mai multe primării din ţară au suspendat programul de eutanasiere după ce normele de aplicare a legii au fost anulate de decizia instanţei. În Capitală, programul de capturare şi eutanasiere a continuat, în ciuda protestelor iubitorilor de animale, motivaţia autorităţilor fiind că „temeiul legii există, chiar dacă normele de aplicare a legii au fost suspendate”.

În mod ironic, judecătorii Curţii de Apel nu au luat această decizie fiindcă le-a fost milă de maidanezi, ci au motivat suspendarea normelor prin faptul că acestea contrazic actul normativ în ceea ce priveşte persoanele juridice cu care autorităţile locale pot încheia contracte pentru gestionarea problemei maidanezilor. Potrivit judecătorilor CAB, în urma adoptării normelor metodologice, contractele încheiate de autorităţile locale cu persoane juridice care nu sunt asociaţii sau fundaţii, contrar prevederilor Legii gestionării câinilor fără stăpân (OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013), sunt lovite de nulitate, astfel că autorităţile locale pot pierde bani, scrie Mediafax.

În Capitală, maidanezii au devenit subiect de scandal între asociaţiile care militează pentru drepturile animalelor abandonat şi autorităţi. Primele au obstrucţionat în repetate rânduri acţiunile hingherilor, pe care le consider ilegale şi inumane. Angajaţii ecarisajului au fost adesea agresaţi de iubitorii de animale, ceea ce i-a determinat pe edili să ceară ajutorul forţelor de ordine pentru asigurarea protecţiei hingherilor. Zilnic, aceştia sunt însoţiţi pe teren de echipaje de Poliţie şi ale Jandarmeriei. De la începutul acestui an, peste 10.000 de maidanezi au fost eutanasiaţi în Bucureşti, în baza Legii privind gestiunea câinilor fără stăpân.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net