O banană lipită cu bandă adezivă vândută cu 120.000 de dolari, ca operă de artă

Ultima actualizare:

    O operă de artă constând într-o banană lipită de perete cu bandă adezivă a fost pusă la vânzare la preţul de 120.000 de dolariFOTO: adevarul.ro
O operă de artă constând într-o banană lipită de perete cu bandă adezivă a fost pusă la vânzare la preţul de 120.000 de dolariFOTO: adevarul.ro

O operă de artă constând într-o banană lipită de perete cu bandă adezivă a fost pusă la vânzare săptămâna aceasta la Art Basel Miami Beach la preţul de 120.000 de dolari. Cu toate că banana este una reală, deci perisabilă, o ultimă copie se vinde cu 150.000 de dolari.

Intitulată „Comediantul”, opera de artă aparţinând artistului italian Maurizio Cattelan a fost expusă miercuri de către o galerie de artă contemporană înfiinţată la Paris, Perrotin. Două dintre cele trei copii s-au vândut deja, cea de-a treia având un preţ mai ridicat: 150.000 de dolari, scrie adevarul.ro.

Artistul italian Maurizio Cattelan a folosit o banană cumpărată de la un supermarket din Miami, punând în practică o idee care i-a venit în urmă cu un an. Deşi s-a gândit de la început la o banană reală, pe parcursul câtorva luni de zile a realizat mai multe sculpturi în formă de banană – din răşină, din bronz, din bronz pictat.

Banane reale agătaţe de perete în camerele de hotel i-au folosit drept inspiraţie.    Înainte de expoziţia cu vânzare, fondatorul galeriei, Emmanuel Perrotin, a declarat pentru CNN că bananele sunt „un simbol al comerţului global, au un dublu înţeles, dar sunt şi un dispozitiv clasic de umor”, artistul fiind recunoscut pentru faptul că preschimbă obiecte comune în „vehicule deopotrivă ale încântării şi criticii”.

Artistul este fascinat de banda adezivă

Artistul nu este la prima operă de acest gen: în 1999, a folosit bandă adezivă de aceeaşi culoare pentru a-l lipi de un perete al propriei galerii de artă pe dealerul de artă italian Massimo De Carlo, scrie adevarul.ro.

Într-un interviu acordat ARTnews în urmă cu câteva luni, Cattelan a spus că „atunci când un artist evită reprezentările simple, pentru a-şi concentra atenţia asupra redării nuanţelor, poate ajunge să spună lucruri pe care oamenii ar prefera să nu le audă”.

Cattelan este autorul faimoasei toalete din aur de 18 carate furate acum trei luni de la Palatul Bleinheim din Anglia, după ce a fost smulsă din perete. Estimată la 6 milioane de dolari, toaleta, una perfect funcţională, a fost intitulată „America” şi era parte a expoziţiei „Victoria nu este o opţiune”. Cinci oameni au fost arestaţi în legătură cu furtul, a fost oferită şi o recompensă, însă până azi piesa nu a fost recuperată.

Citește și:

Au furat WC-ul de aur de la muzeu!

Noutăți în jaful WC-ului de aur de 5 milioane de lire sterline: un bărbat de 66 de ani, arestat

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net