O fostă angajată Nokia a ajuns infirmieră la urgenţe

Ultima actualizare:

    Valeria Domşa
Valeria Domşa

O fostă angajată la fabrica Nokia din Jucu s-a reprofilat după închiderea unităţii şi a făcut un curs de calificare, ajungând infirmieră la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Cluj-Napoca. Acum nu mai asamblează pe bandă telefoane mobile, ci schimbă lenjeria paturilor din saloane.

Valeria Domşa are 49 de ani şi a fost disponibilizată, alături de alţi angajaţi, după plecarea companiei finlandeze Nokia din România. Nu credea că o să ajungă şomeră. I-a fost foarte greu, şi timp de şase luni de zile şi-a căutat de lucru zilnic. Nu şi-a găsit, aşa încât a urmat un curs de infirmieră şi a fost repartizată la spitalul de urgenţă Cluj-Napoca.

"La început, nici nu am realizat impactul pe care îl va avea plecarea Nokia asupra mea şi asupra viitorului meu. Trecerea de la asamblat telefoane mobile la un post de infirmieră a fost destul de grea. Lucrul în spital e ca peste tot, cu zile mai grele sau mai uşoare, dar m-am acomodat. Important este că vreau să muncesc. Cu criza asta de locuri de muncă, e binevenită şi meseria de infirmieră", spune femeia. Ca să ajungă la ora 6.00 la serviciu, ea se trezeşte la ora 3.30 şi ia trenul de navetişti de la ora 4.13 din Gherla.

Lucrează în ture, după un program similar celui de la Nokia, cu care era obişnuită : "Îmi plac turele. Nu este o problemă cu trezitul", a spus ea pentru Mediafax. Atribuţiile sale sunt clare şi simple şi le-a învăţat pe de rost în timpul cursului, iar la UPU le pune în practică. "Munca mea de infirmieră constă în pregătirea patului cu lenjerie curată pentru fiecare pacient.

Avem foarte mare grijă la deşeurile contaminate, dacă apar sânge sau alte lichide dezinfectăm paturile, tărgile, cu soluţii speciale. Dezinfecţia este foarte importantă pentru prevenirea apariţiei infecţiilor nozocomiale. Ajutăm bolnavii să se dezbrace ca să poată fi investigaţi la ecograf sau la EGK.

După ce asistentele recoltează, noi ducem analizele la laborator şi apoi ajutăm bolnavul - dacă e imobilizat şi nu se poate mişca, îi ducem la pat ce are nevoie", explică Valeria Domşa. Infirmierele sunt plătite cu salariul minim pe economie, dar mai primesc diverse sporuri, cum ar fi cel de tură, de Terapie Intensivă, de Bloc Operator, etc.

Şi Ovidiu Grama, un clujean de 38 de ani, este unul dintre norocoşii de la Nokia care au reuşit să se angajeze.

S-a angajat după 4 luni  şi 50 de CV-uri trimise
S-a angajat după 4 luni şi 50 de CV-uri trimise

„Şocul a fost destul de mare mai ales după 23 de ani de muncă continuă, în care n-am avut decât vreo două concedii. La momentul anunţării intenţiei de a închide fabrica Nokia, am simţit o dezamăgire profundă", povesteşte clujeanul. După circa 4 luni de căutări, 50 de CV-uri trimise, în urma cărora a fost la 5 interviuri fără succes, moralul clujeanul a început să-i scadă.

„Eram pe punctul de a intra în depresie, chiar înainte să mă angajez", mărturiseşte clujeanul. Abia în vară a primit un telefon de la o altă multinaţională din Cluj, Emerson. „Am depus un val de 10 candidaturi pe diferite posturi la aceeaşi firmă, astfel încat recomand tuturor sa fie perseverenţi şi să nu renunţe. I-aş sfătui să caute, să aibă iniţiativă, să meargă la o repartiţie de la forţele de muncă şi să meargă singur la angajator", concluzionează el. Acum, după aproape 6 luni de căutări, viaţa lui a reintrat în normal. Este inginer la Emerson şi lucrează în producţie, având în subordine câţiva muncitori.

Fabrica Nokia de la Jucu s-a închis la sfârşitul anului trecut, iar 2.200 de oameni şi-au pierdut locurile de muncă. Până acum, aproximativ 400 de persoane au reuşit să se reangajeze.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net