O nouă rundă de negocieri: Cîțu, Cioloș și Ciolacu, din nou la consultări

Ultima actualizare:

    România încă nu are un Guvern deplin, iar criza politică durează de mai bine de două luni
România încă nu are un Guvern deplin, iar criza politică durează de mai bine de două luni

O nouă rundă de consultări are loc marți între liderii PNL, USR și PSD în vederea formării Guvernului. Florin Cîțu se va întâlni cu Dacian Cioloș în jurul orei 13.00, iar spre seară este programată o întrevedere cu Marcel Ciolacu.

Conducerea PNL a decis "flexibilizarea" mandatului de negociere, astfel încât partidul să discute atât cu social-democrații, cât şi cu cei de la Uniunea Salvați România. Ludovic Orban, pe de altă parte, nu este de acord cu un parteneriat cu PSD și susține un Guvern condus de vechea Coaliție. El a declarat marți că nu va susține intrarea PSD la Guvernare. 

Reprezentanţii PNL şi cei ai USR se vor întâlni miercuri, în jurul orei prânzului, pentru discuţii privind formarea Guvernului. Întâlnirea are loc după ce Biroul Politic Naţional al PNL a aprobat, marţi, flexibilizarea mandatului de negociere "cu forţele democratice" din Parlament privind formarea unui nou Guvern.


    Florin Cîțu este dispus să negocieze atât cu USR cât și cu PSD
Florin Cîțu este dispus să negocieze atât cu USR cât și cu PSD

O nouă rundă de negocieri. PNL vrea funcția de premier

Din echipa de negociere a PNL fac parte preşedintele PNL, Florin Cîţu, secretarul general Dan Vîlceanu şi cei patru prim-vicepreşedinţi - Iulian Dumitrescu, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Gheorghe Flutur.

Florin Cîţu a declarat că PNL va merge la negocierile cu USR şi PSD pentru formarea Guvernului doar cu propunerea ca premierul să fie din partea liberalilor. El a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis este cel care desemnează premierul, iar, deocamdată, nu a fost modificată decizia PNL ca preşedintele partidului să fie propunerea de prim-ministru.


    Dacian Cioloș vrea refacerea coaliției PNL-USR-UDMR
Dacian Cioloș vrea refacerea coaliției PNL-USR-UDMR

Dacian Cioloș cere refacerea coaliției cu același program de guvernare 

La rândul său, preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat că nu este clar ce presupune flexibilizarea mandatului de negociere de către PNL. El a completat că demersuri pentru conturarea unei majorităţi parlamentare ar fi trebuit făcute în urmă cu zece zile.

"Eu nu am mai multă claritate. Asta cu flexibilizarea mandatului am tot auzit-o, dar încă nu ştim ce înseamnă flexibilizarea şi în ce direcţie vrea să o ia PNL. Am înţeles că vor un Guvern cât mai rapid. Păi dacă ar fi vrut un Guvern cât mai rapid, îi dădea un mandat premierului desemnat Ciucă încă de acum zece zile să negocieze o majoritate", a spus Cioloş, pentru B1 Tv.

În opinia sa, în eventualitatea refacerii coaliţiei nu este necesar un nou program de guvernare, ci doar de de un calendar de punere în practică a măsurilor prevăzute. Potrivit lui Cioloş, stabilirea unui astfel de calendar ar reduce riscul tensiunilor ulterioare. 


    Marcel Ciolacu cere ministere importante dacă vine la guvernare alături de PNL
Marcel Ciolacu cere ministere importante dacă vine la guvernare alături de PNL

Ce condiții pune PSD

Și PSD este chemat la negocieri, dar vine cu pretenții mari. Iată ce vor social-democrații ca să fie parteneri de guvernare cu PNL:

  • Paritate în Guvern 
  • Vor un minister avizator, de preferat Finanțele
  • Vor Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, Ministerul Agriculturii și al Fondurilor Europene 
  • Șefia Camerei Deputaților pentru Sorin Grindeanu 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net