Pasăre protejată de lege, mâncată de un brăilean?

Ultima actualizare:
Câinele s-ar fi înfruptat din resturile înaripatei
Câinele s-ar fi înfruptat din resturile înaripatei

Ca la noi la nimeni! Poliţiştii din Brăila au deschis o anchetă penală şi fac verificări pentru a stabili modul în care o gâscă cu gât roşu, o pasăre rară şi protejată de lege, a fost ucisă. Înaripata ar fi fost prinsă şi mâncată de un bărbat de 52 de ani, care i-ar fi dat apoi câinelui resturile păsării.

I-a fost foame şi n-a găsit ceva mai bun de făcut decât să braconeze o pasăre protejată de lege? Un bărbat din comuna Victoria (Brăila) este cercetat de poliţie sub suspiciunea de braconaj, după ce, în curtea lui, a fost găsit emiţătorul pe care ornitologii i-l puseseră unei gâşte cu gât roşu, o pasăre pe cale de dispariţie şi, implicit, protejată de lege.

Pe terenul săteanului de 52 de ani au fost descoperite resturile cu care acesta îşi hrănise câinele. Cel mai probabil, gâsca ar fi fost mâncată de brăilean, scrie adevarul.ro. Lângă resturile înaripatei au fost găsite inelele ornitologice şi emiţătorul care l-a dat de gol pe bărbat. „Lună extrem de neagră pentru o specie protejată - gâsca cu gât roşu”, postează, pe Facebook, Societatea Ornitologică Română (SOR).

Emiţătorul i-a condus pe biologi la terenul săteanului
Emiţătorul i-a condus pe biologi la terenul săteanului

“Din decembrie până acum, am pierdut trei exemplare cu emiţător. Ultima dintre ele, Emilia, a fost găsită în curtea unui sătean din Victoria, judeţul Brăila. Resturi din pasărea protejată de lege fuseseră date... la câine. Lângă bucăţi din ea, emiţătorul şi inelele ornitologice. Alături de biologi, la Victoria se află şi autorităţile române care anchetează acest caz - posibil de braconaj”, mai scriu specialiştii de la SOR.

”Poliţiştii au fost sesizaţi că, pe raza localităţii Victoria, s-ar fi comis o faptă de braconaj cinegetic. Bărbatul nu deţine calitatea de vânător şi nu este deţinător legal de armă de vânătoare”, anunţă Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila.

“Conform unui studiu efectuat de specialiştii noştri şi de cei bulgari, în urmă cu cinci ani, o estimare optimistă arata că populaţia mondială de gâşte cu gât roşu ar fi de 50.000 de exemplare”, spune, pentru Click!, Ovidiu Bufnilă, purtător de cuvânt la Societatea Ornitologică Română.

“Vânătorii ştiu că e o pasăre protejată, iar agricultorii din Bărăgan şi din Dobrogea primesc, de la Uniunea Europeană, un pachet de câteva sute de euro la hectar, pentru a compensa pierderea suferită la culturile de porumb sau de grâu încolţit”, explică specialistul. Referitor la pasărea botezată Emilia, emiţătorul acesteia i-a condus pe specialişti şi pe poliţişti pe terenul săteanului din Victoria.


    Emiţătorul i-a condus pe biologi la terenul săteanuluiFoto: Facebook / Societatea Ornitologică Română
Emiţătorul i-a condus pe biologi la terenul săteanuluiFoto: Facebook / Societatea Ornitologică Română

“E o anchetă în derulare. Cetăţeanul le-ar fi spus biologilor că patrupedul său i-ar fi adus trei gâşte moarte, dar povestea pare cusută cu aţă albă. Emiţătorul, care e prins cu un ham de corpul păsării, a fost găsit alături de intestine. Poliţiştii din Brăila vor aduce lămuriri. Hamul era tăiat, deci emiţătorul nu se desprinsese accidental, fiindcă e prevăzut cu un nod, care se desface în cazul în care pasărea e atacată, să spunem, de un vultur codalb”, adaugă Ovidiu Bufnilă.

Click! spune

Gâsca cu gât roşu (Branta Ruficollis) cuibăreşte în tundra siberiană şi iernează, din octombrie până în martie, în sud-estul Europei, pe teritoriul României, Bulgariei şi Ucrainei, potrivit SOR. În tundra siberiană, hrana e formată din iarbă şi seminţe. În sud-estul Europei, pe timpul iernii, se hrăneşte pe culturile agricole, cu boabele de porumb risipite după recoltare, apoi cu frunzele răsărite ale grâului de toamnă şi ale rapiţei. Înnoptează pe lacuri, pentru a fi ferită de atacul şacalilor, sau pe mare. În martie, părăseşte Europa şi ajunge în Siberia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net