Pericolele ascunse din jurul casei și cum să transformi locuința într-un mediu sigur

Ultima actualizare:

    Sursă foto: Iakov Filimonov/ Shutterstock
Sursă foto: Iakov Filimonov/ Shutterstock

Crearea unui mediu sigur pentru familie reprezintă o prioritate pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, există numeroase pericole care se „ascund“ în jurul locuinței și care pot pune în pericol viața membrilor familiei.

Sistemul de ventilație

O ventilație slabă a locuinței poate duce la apariția mucegaiului și a condensului. În prezent, ventilarea locuinței este mult mai importantă decât era în urmă cu o sută de ani și asta pentru că pereții sunt izolați, astfel încât aerul nu mai poate intra prin fisurile și micile goluri din clădire, așa cum se întâmpla în trecut. Nivelul ridicat de umiditate afectează concentrația compușilor organici volatili din casă, iar expunerea prelungită la acești compuși afectează starea de sănătate. Astfel, pot apărea eczeme, leziuni ale sistemului nervos, dar și cancer. O calitate mai bună a aerului înseamnă un mediu mai sănătos.

Confortul este unul dintre principalele motive pentru a instala în locuință un sistem de ventilație corespunzător. Nivelul de umiditate crescut îți poate crea o stare de spirit proastă. Un ventilator camera pune aerul în mișcare și menține confortul termic la un nivel de lucru al instalației de climatizare mai scăzut, ceea ce înseamnă un consum de energie mai mic. Astfel, pentru a evita apariția unor probleme de sănătate, pentru a economisi bani și pentru a te simți confortabil în propria locuință, nu ignora importanța unui sistem de ventilație bun. 

Căderile accidentale

Căderile accidentale se numără printre cauzele principale ale rănilor care necesită spitalizare. Un număr mare dintre acestea sunt atribuite copiilor și bătrânilor, însă căderile accidentale reprezintă un pericol și pentru adolescenți și adulți. Alunecarea şi împiedicarea pot avea consecinţe grave asupra sănătății, provocând vătămări serioase, precum fracturi ale oaselor și comoţii cerebrale. Cele mai multe accidentări se produc din cauza iluminării insuficiente. De asemenea, băile sunt zone cu risc ridicat din cauza suprafețelor ude sau alunecoase. Totodată, covoarele care nu sunt bine fixate de sol pot reprezenta un pericol. 

Pentru minimizarea riscurilor, este important să te asiguri că balustradele sunt solide, iluminarea este adecvată, suprafețele nu sunt alunecoase și există locuri speciale pentru depozitarea jucăriilor.

Incendiile

În România, anual, au loc peste 6.500 de incendii în locuințe, fiind înregistrate, pe lângă pagube materiale, și multe decese. Cele mai multe au loc din cauza neglijenței și a neatenției. Cutiile și hârtiile împrăștiate prin casă pot provoca răspândirea rapidă a focului în locuință și pot bloca rutele de evacuare. De asemenea, o mentenanță slabă a coșurilor de fum, a cuptoarelor și a șemineurilor poate cauza incendii, de aceea este indicat să apelezi la ajutorul unui profesionist pentru o astfel de activitate. Totodată, bucătăriile reprezintă o zonă cu risc crescut. A găti nesupravegheat este una dintre principalele cauze ale focului în locuințe. Nu în ultimul rând, sistemele electrice care nu sunt verificate regulat pot duce la incendii. 

Pentru minimizarea riscurilor este recomandată instalarea alarmelor de incendiu și verificarea lor anuală. Totodată, planificarea unor rute de evacuare este un aspect de care să ții cont. Nu lăsa niciodată lumânările nesupravegheate sau în apropierea draperiilor și asigură-te că toate aparatele din casă sunt în stare bună de funcționare. Pentru a evita producerea unui incendiu, este indicată scoaterea acestora din priză când nu sunt folosite. Și nu în ultimul rând, achiziționarea unui extinctor este o măsură de luat în seamă.

Locuința poate fi un loc periculos, de aceea este important să identifici potențialele riscuri înainte ca ele să devină o problemă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net