Pandemia de coronavirus a închis multe domenii de activitate. Unele dintre ele nici acum nu produc. Astfel că statul le-a oferit societăților un ajutor: le-au plătit angajaților șomajul tehnic. În perioada stării de urgență au fost un milion de contracte suspendate. Iată câți s-au mai întors la serviciu!


Pe 16 martie, România a intrat în stare de urgență. S-au închis, hotelurile, restaurantele, terasele, saloanele de înfrumusețare și alte servicii.

Singurele care au funcționat în toată această perioadă au fost farmaciile, supermarket-urile și magazinele care vând electrice și electrocasnice, însă, doar cu livrare la domiciliu.

În rest, s-a tras oblonul peste țară. Pe lângă domeniile afectate direct, au existat și altele care au avut de suferit.

Peste 1 milion de români au fost în șomaj tehnic. Mulți dintre ei au rămas pe drumuri

Tocmai de aceea până în 15 mai, când am ieșit din starea de urgență, au existat peste 1 milion de contracte de muncă suspendate, angajații fiind plătiți de stat cu șomajul tehnic, și peste 250.000 încetate.

Deși, ne aflăm în stare de alertă și o parte dintre activități au fost reluate, numărul contractelor suspendate de muncă este ridicat.

Potrivit Ministerului Muncii, pe 21 mai, sunt înregistrate 609.614, ceea ce înseamnă că aproximativ 300.000 de români au revenit la serviciu, iar alte peste 130.00 și-au pierdut locul de muncă.

A crescut numărul celor care au rămas fără locul de muncă

Numărul celor cărora le-au încetat contractul de muncă a crescut între timp și a ajuns la 397.808 persoane. Asta în condițiile în care pe 27 aprilie, spre exemplu, erau 260.171, iar pe 1 aprilie, când a fost dată prima situație oficială, 155.675.  Principalele categorii afectate sunt din Industria prelucrătoare, Comerț cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor și Hoteluri și restaurante.

Cei aflați în șomaj tehnic primesc, în continuare, ajutorul și în iunie. Acesta reprezintă 75% din salariul brut.

Ceilalți trebuie să-și depună actele pentru a beneficia de indemnizația de șomaj, timp de 6 luni, ca să se suțină până când își găsesc un nou job.  

 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/violeta-alexandru-somajul-tehnic-se-va-prelungi-pana-la-1-iunie

https://www.click.ro/news/national/premierul-ludovic-orban-masuri-pentru-angajatii-care-se-intorc-la-munca-dupa-1-iunie

http://INTERVIU Cum și-a salvat Cristiana Copos cele 35 de cofetării în pandemie: ”Nu puteam să închid tot și să mă izolez”

 

 

 

 
 
Loading...