Fără apă potabilă, fără grupuri sanitare şi fără suficient spaţiu! Acestea sunt condiţiile în care 30 de elevi din satul Codreni (Botoşani) au ascultat primul clopoţel. Pentru că lucrările la noua şcoală bat pasul pe loc de nouă ani, cei mici învaţă în clădirea Căminului cultural.


Lucrările la noua şcoală din Codreni (comuna Mileanca) au început în anul 2008, dar s-au împotmolit după ce Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave privind finanţarea şi execuţia lucrării. În aceste condiţii, Căminul cultural din centrul satului a fost reamenajat şi transformat în şcoală.

4_2-scoala-in-constructie-2col.jpg

Până la obţinerea fondurilor necesare finalizării, şcoala cea nouă rămâne un vis

 

Aici învaţă 30 de elevi din ciclul primar, dar şi preşcolari. Şcoala improvizată nu are apă curentă, nu are toalete în interiorul clădirii şi nici avize de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Chiar şi în aceste condiţii, de la deschiderea anului şcolar nu au lipsit primarul, directorul şi preotul.

«Sunt condiţii foarte grele»

Ca să se spele pe mâini, prichindeii folosesc apa din găleţile cărate de învăţătoare şi de educatoare de la fântânile satului. Când au nevoie la toaletă, elevii se duc în spatele căminului cultural, unde se află câteva toalete ecologice, modulare, folosite în general pe şantiere. 

”Sunt condiţii foarte grele. Pe lângă lipsa apei, avem o mare problemă cu materialele didactice. Noi am adus totul de acasă”, spune Vasile Buhăcel, învăţător din Codreni. Mai mult, elevi de niveluri diferite sunt obligaţi să împartă aceeaşi sală de clasă. De exemplu, elevii de clasa a II-a învaţă în acelaşi loc cu cei de clasa a IV-a, iar învăţătoarele trebuie să le predea în acelaşi timp.

 

Click spune

Alexandru Azamfirei,  primarul din Mileanca, anunţă că a găsit o soluţie pentru 2018. Edilul susţine că a reuşit să obţină fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru a termina noua şcoală din Codreni.

 

Carmen şi Klaus Iohannis s-au fotografiat cu elevii

Și soții Iohannis au participat ieri la deschiderea anului școlar.

 

În timp ce Carmen Iohannis s-a revăzut cu elevii și colegii de la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, locul în care predă Limba engleză și este dirigintă, președintele Klaus Iohannis a fost prezent la festivitatea de la Colegiul Naţional ”Gh. Şincai” din Bucureşti. Prima Doamnă a purtat o rochie mini, galbenă şi o jachetă bej din piele. Înconjurată de elevii clasei unde este dirigintă, Carmen Iohannis s-a fotografiat cu aceștia și a spus că i-a fost foarte dor de ei. „Suntem în clasa a XII-a, este un an cu multe provocări”, a spus Prima Doamnă.

 

Și președintele s-a pozat cu elevii de la Șincai. În discursul său, șeful statului a criticat Guvernul: „Există, din păcate, mulţi elevi în România care încep anul şcolar fără manuale sau în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată, începerea anului şcolar pe unii îi ia prin surprindere”.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: