Polițiștii nu au cum să citească certificatele verzi. Motivul? Nu au telefoane sau tablete de serviciu

Ultima actualizare:

    Certificatul verde Covid poate fi prezentat și în format electronic, de pe telefon Fotografii: Inquam
Certificatul verde Covid poate fi prezentat și în format electronic, de pe telefon Fotografii: Inquam

Rata de infectare mai mare de 3 la mia de locuitori presupune accesul în spații închise, gen restaurante, cinematografe, săli de fitness, teatre doar pe baza certificatului verde. Polițiștii ridică însă două probleme: una legată de faptul că ei nu le pot citi, pentru că nu au telefoane sau tablete de serviciu și a doua este legată de faptul că personalul din Horeca nu-și poate da seama dacă documentul prezentat este chiar al persoanei respective.

Persoanele care merg la restaurant, nuntă, eveniment sportiv, spectacol sau concert vor trebui să prezinte organizatorului certificatul digital al UE care atestă vaccinarea anti-Covid-19, testarea sau trecerea prin boală.

Aplicația „Check DCC” făcută de STS verifică codul QR al acestui certificat și este disponibilă în Google Play.

Se descarcă de pe internet direct pe telefon sau tabletă și permite verificarea certificatului, fără ca datele să fie stocate.

În momentul de față, reprezentanții polițiștilor atrag atenția că ei nu pot face controale în acest sens, pentru că nu dețin dispozitive de serviciu.

”De mai bine de zece ani, Ministerul de Interne nu a dotat polițiștii cu telefoane sau tablete de serviciu cu sistem de operare Android care să permită scanarea diverselor documente ce conțin coduri QR, așa cum este cazul certificatelor de vaccinare. Doar ofițerii cu funcții de conducere au fost beneficiarii unor dispozitive, pe care le foloseau, pentru a-și justifica funcțiile ocupate, în scopul filmării "fraierilor" din stradă, în timp ce desfășurau activități operative și interveneau la apelurile 112. Imaginile surprinse erau transmise Centrului de Informare și Relații Publice, pentru ca MAI să se poată lăuda în presă cu rezultatele obținute de polițiști. Astfel, colegii noștri verifică certificatele verzi doar dacă vor de pe telefoanele personale”, anunță Cosmin Andreica, președintetele Sindicatului Europol.  

Clienții nu sunt obligați să prezinte cartea de identitate

Tot acesta atrage atenția că angajații din restaurante și alte spații, unde intrarea se face pe bază de certificat verde, nu vor ști dacă cel care-l prezintă este și deținătorul real al documentului.


    Angajații restaurantelor verifică certificatul prin aplicație, dar nu știu dacă cel care-l prezintă este și posesorul real
Angajații restaurantelor verifică certificatul prin aplicație, dar nu știu dacă cel care-l prezintă este și posesorul real

”Barmanul, ospătarul nu este operator de date personale. Clientul nu este obligat să-i arate cartea de identitate. Deci, el poate veni cu certificatul fratelui, prietenului etc, care i-l trimite rapid pe whatsapp. Deci, angajatul Horeca nu știe dacă persoana este una și aceeași cu cea care prezintă certificatul”, spune Andreica.

Primul weekend de nunți cu certificat verde

Weekend-ul care urmează este primul în care se vor organiza nunți după măsurile prevăzute în scenariul roșu, în localitățile unde rata de incidență a depășit 3 la mie.

E și cazul Bucureștiului, unde participanții la evenimentele private trebuie să prezinte certificatul verde, rezultatul unui test sau dovada că au trecut prin boală.

Organizatorii de nunți spun că s-au pregătit deja pentru acest scenariu din iunie, când au început să facă trierea invitaților.

 Iar mirii au început să-și sune invitații pentru a află dacă sunt vaccinați sau dacă vor să se testeze.

Multe dintre firmele organizatoare au acceptat să plătească testele, altele împart cheltuieile cu tinerii însurăței.

Citește și: 

Cum este folosit certificatul verde Covid când rata infectarii depășește 3 la mie. Cine îl verifică la mall

Certificatul verde, obligatoriu la nunți, spectacole și în restaurante. Ce măsuri a aprobat Guvernul şi de când se aplică

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net