O lege controversată: porți secera și ciocanul? La pușcărie!

Ultima actualizare:

    Marius Oprea, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste
Marius Oprea, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste

Însemnele comuniste ar putea deveni motiv de pușcărie. Istoricul Marius Oprea a pregătit un proiect de lege prin care solicită interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor comuniste în România. Nu se știe dacă vreun politician își va asuma demersul.

Chiar dacă am trăit prost pe vremea comuniștilor, mulți români sunt nostalgici și chiar au ajuns să-l regrete pe Ceaușescu.

Cu toate acestea, există o persoană care nu vrea nici măcar să mai privească simbolurile de tristă amintire.

Vorbim despre istoricul Marius Oprea, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comuniste.

Potrivit adevarul.ro, acesta a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care propune „interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de instaurarea şi funcţionarea regimului comunist şi a aparatului său represiv în România“.

Constituirea unei organizaţii cu caracter comunist se pedepseşte cu închisoare de la trei la 15 ani, aceeaşi pedeapsă fiind aplicată şi pentru aderarea la o organizaţie cu caracter comunist, precum şi sprijinirea sub orice formă a unei astfel de organizaţii.

De asemenea, „confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi“.

Tot cu închisoarea între trei luni şi trei ani este pedepsită utilizarea în public a simbolurilor comuniste, ceea ce înseamnă că persoanele care ar ieşi cu tricouri cu secerea şi ciocanul ar putea fi sacţionate.

Marius Oprea a explicat pentru „Adevărul“ că demersul său prevede şi diminuarea pensiilor cu 50% -75%, pentru o perioadă de cinci ani, persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea, în perioada 1945 - 1989, a unor fapte care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală a persoanelor persecutate din motive politice, precum şi altor categorii de persoane.

Aici îl putem aminti pe torționarul Alexandru Vişinescu, condamnat la 20 de ani de închisoare cu executare.

Demersul, care se vrea a fi o replică la Legea antilegionară, promulgată anul trecut, așteaptă acum să fie asumat de Guvern sau de vreun parlamentar.

Citește pe adevarul.ro cum ar putea rămâne Ion Iliescu fără pensie din cauza acestei legi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
image
actualitate.net
image
actualitate.net