Prăpăd după inundaţii şi avalanşe

Ultima actualizare:

    Târgu-Jiu. Oamenii au făcut haz de necaz
Târgu-Jiu. Oamenii au făcut haz de necaz

A fost un weekend prelungit cu vreme „nebună”. Furtunile au măturat sud-vestul şi vestul ţării, lăsând în urmă zone inundate şi culturi distruse de grindină. La munte, în Făgăraş, o avalanşă de primăvară era să ucidă o femeie, iar în Gorj un om a murit fulgerat.

Natura s-a dezlănţuit, în ultimele două zile, în jumătatea de vest a ţării. Vântul, ploile torenţiale, trăsnetele şi fulgerele au băgat oamenii în sperieţi din cauza intensităţii foarte mari. „Am avut impresia că a venit potopul peste noi. N-am văzut niciodată aşa ploaie deasă şi puternică. Bineînţeles că n-a mai făcut faţă canalizarea şi s-au inundat străzile”, ne-a spus Marian Oproiu, din Târgu Jiu, judeţul Gorj.


    Transfăgărăşan. Femeia a fost dusă la spitalFoto: Salvamont România
Transfăgărăşan. Femeia a fost dusă la spitalFoto: Salvamont România

Aici, duminică, 27 mai, a fost rupere de nori, adunându-se circa 30 de litri de apă pe metru pătrat, potrivit meteorologilor. Apa a avut pe unele străzi din oraş chiar şi jumătate de metru adâncime, astfel că un grup de tineri a ieşit la plimbare cu salteaua gonflabilă. Tot în Gorj, la marginea localităţii Stăneşti, furtuna a provocat o tragedie: un bărbat de 61 de ani a murit după ce a fost lovit de fulger. Omul se afla la păşune cu vitele, când a început prăpădul. N-a apucat să se adăpostească, aşa că a fost trăsnit. Rudele s-au îngrijorat când au văzut că acesta întârzie şi au plecat după el. L-au găsit mort pe câmp, ars pe trunchi şi pe piciorul stâng. 


    Maşinile au fost distruse de bolovaniFoto: Salvamont România
Maşinile au fost distruse de bolovaniFoto: Salvamont România

Nebunie a fost şi în munţi. De pildă, pe Transfăgărăşan, s-a declanşat din senin o avalanşă de zăpadă şi pietre, surprinzând turiştii aflaţi în zonă. Două maşini au fost distruse de bolovanii care s-au prăvălit de pe munte, iar o femeie a fost lovită în cap. În stare de amnezie, ea a fost preluată de salvamontişti şi de ambulanţă, fiind transportată la spital.

Ne aşteaptă o vară caniculară, cu furtuni şi grindină

Pentru următoarele zile, meteorologii anunţă o vreme deosebit de caldă, cu maxime ce vor depăşi 30 de grade în zonele joase ale ţării. În prima zi de iunie, vor fi temperaturi ridicate, cu episoade de ploaie în zona de vest a ţării, la deal şi la munte. Temperatura apei mării va ajunge chiar şi la 25 de grade Celsius. În ceea ce priveşte următoarele trei luni, meteorologii spun că vom avea o vară secetoasă, cu temperaturi caniculare.

Iunie. Va fi mai cald decât în mod obişnuit, iar cantităţile de precipitaţii vor fi sub norme, în special, în Dobrogea şi în sudul Câmpiei Române. Şi în această lună vom avea o alternanţă de perioade cu vreme caldă şi instabilitate accentuată. 

Iulie. Luna lui Cuptor va fi caniculară îndeosebi în Dobrogea, Banat şi Crişana. Chiar şi în Moldova şi în centru, exceptând zonele de munte, vom avea valori apropiate de norme. Meteorologii spun că va ploua puţin, mai ales în Dobrogea, sudul Munteniei şi în Oltenia.

August. De asemenea, o lună foarte călduroasă, cu valori peste norme şi cu deficit de precipitaţii. În plus, sunt aşteptate furtuni care ne vor aduce inclusiv grindină.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net