Precizări venite de la Ministerul Muncii despre creșterea stagiului de cotizare și eliminarea pensiei anticipate

Ultima actualizare:

    Cei de la Ministerul Muncii au recunoscut că se schimbă formula de calcul pentru pensie
Cei de la Ministerul Muncii au recunoscut că se schimbă formula de calcul pentru pensie

S-a tot discutat în spațiul public, în ultimele zile, despre creșterea stagiului de cotizare și eliminarea pensiei anticipate. Astfel că reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) au venit cu precizări care să clarifice aceste subiecte extrem de importante pentru populație.

”Având în vedere că în spațiul public au fost vehiculate o serie de informații privind intenția Guvernului de a crește stagiul minim de cotizare, ori de a elimina pensionarea anticipată, facem următoarele precizări: MMPS a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării. Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucr”, arată autoritățile.

În continuare, acestea explică faptul că nu există nici o discuție legată de creșterea stagiului minim de cotizare la pensie de la 25 la 35 de ani.

”Atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nici o discuție care să vizeze majorarea acestuia. Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă”, au explicat cei de la MMPS.

Ce este stagiul minim și stagiul maxim de cotizare la pensie

Stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare.

Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

”În ceea ce privește noul sistem de calcul, care ar elimina indicele de corecție, facem precizarea că se analizează posibilitatea includerii acestui indice sub o anumită formă în viitoarea formulă de calcul a pensiilor”, au conchis cei de la Muncă.

Ce este pensia anticipată

Potrivit legii, persoanele care au realizat stagiile complete de cotizare, precum și cele care le-au depășit cu până la zece ani pot solicita pensionarea anticipată parțial.

Reducerea vârstei este de maximum cinci ani. La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu sunt luate în considerare perioadele în care solicitantul:

  • a beneficiat de pensie de invaliditate;
  • a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat conform legii, pe durata normalå a studiilor respective, cu condițiile absolvirii acestora;
  • a satisfăcut serviciul militar, ca soldat în termen sau cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prozonierat.

Valoarea pensiei anticipate parțiale se stabilește în funcție de cuantumul celei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

Citește și: 

Calculează când poți să te pensionezi anticipat

Milioane de pensionari, afectați. Vor să schimbe formula de calcul a pensiilor. Creșterea cu 40% este constituțională

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net