Românii sunt mai triști, mai furioși, mult mai anxioși și au un sentiment sporit de singuritate. Acest lucru reiese din primul studiu efectuat în țara noastră despre despre impactul pandemiei de Covid-19 asupra sănătății fizice și mintale a populației. Cei intrevievați au recunoscut că se destresează făcând sex.
Specialiștii care au realizat studiul trag un semnal de alarmă în contextul. Rezultatele preliminare arată că pandemia de coronavirus a avut efecte semnificative asupra sănătății mintale a populației din România.
Mai exact, 42% dintre respondenți au raportat o înrăutățire a stresului, care s-a dovedit mai pronunțată în rândul femeilor (46%) și al adulților tineri (47%).
Aproximativ o treime dintre cei chestionați auspus că sunt mai nervoși, o agravare mai pronunțată în acest sens fiind raportată tot de femei (35%) și de adulții tineri (38%).
În ceea ce privește singurătatea, mai bine de un sfert dintre respondenți (28%) au raportat o înrăutățire a acestei stări în perioada pandemiei, cei mai tineri manifestând o înrăutățire mai pronunțată (36%).
Studiul preliminar a fost realizat pe aproximativ 2.000 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 28 și 50 de ani, datele fiind analizate și interpretate de specialiști ai unui un consorțiu format din Institutul de Psihiatrie Socola, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie și Universitatea Transilvania.
„Diagnosticarea precoce a tulburărilor psiho-emoționale este un pas important în instituirea unui tratament adecvat, atunci când este cazul, iar medicul de familie are și trebuie să aibă un rol foarte important în acest demers. De la o ușoară tristețe sau episoade de apatie, fiecare dintre noi poate să treacă, pe neașteptate, la depresie, o tulburare psihică ce afectează aproximativ 5% din populația României. Este recomandat în această perioada să ne păstrăm calmul, să gândim rațional orice acțiune, înainte de a o întreprinde, să acceptăm că trecem printr-o situație pe care nu o putem controla, să ne stabilim o rutină zilnică. Dacă stăm acasă, să ne informăm din surse sigure, să ne acordăm timp în fiecare zi pentru relaxare sau meditație (băi prelungite, muzică, sport, yoga)”, a explicat medicul psihiatru Ovidiu Alexinschi, de la Institutul de Psihiatrie Socola și coordonatorul studiului COH-FIT în România.
Citește și:
10 paşi să scapi de stres dacă n-ai mai făcut sex de mult!