Primul weekend fără fumat: aglomeraţie pe trotuar, aer «curat» în cluburi!

Ultima actualizare:

    Sâmbătă noaptea, trotuarele din fața cluburilor și barurilor erau pline de „grupuri  organizate” de fumătoriFoto: Mihai Ionescu
Sâmbătă noaptea, trotuarele din fața cluburilor și barurilor erau pline de „grupuri organizate” de fumătoriFoto: Mihai Ionescu

Culmea distracţiei! În primul weekend fără fumat în cluburi şi baruri, trotuarele au fost “pline-ochi”. Veniţi la o cafea sau o bere cu prietenii, fumătorii au petrecut mai mult timp afară decât la masă, deşi dârdâiau de frig.

Vremea n-a ţinut cu ei, dar tot nu s-au lăsat. În primul weekend de când legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise a intrat în vigoare, barurile din Bucureşti au experimentat o situaţie nouă: era mai aglomerat pe trotuarul din faţa intrării decât la mese! Şi asta pentru că fumătorii se „grupau” foarte des în faţa uşii şi fumau, la rând, câte două-trei ţigări.

”E foarte frig afară, iar înăuntru e cald. Sigur o să răcesc. Am venit de două ore aici şi cred că am stat mai mult afară, pe trotuar!”, ne-a spus Bogdan, un tânăr de 25 de ani, care a ieşit cu gaşca sâmbătă seara la o bere.

Tinerii au stat mai mult afară decât la mese
Tinerii au stat mai mult afară decât la mese

Şi în Centrul Vechi, în faţa cluburilor, era aglomeraţie ca la intrarea la un concert. Cel mai mult au avut de suferit domnişoarele îmbrăcate cu bluziţe vaporoase, cărora le cam tremura ţigara în mână! De joi, 17 martie, în România a fost interzis fumatul în toate spaţiile publice închise, mijloacele de transport în comun (unde nu se va mai putea folosi nici ţigareta electronică), maşini de serviciu, taxiuri, locurile de joacă pentru copii. De asemenea, s-a interzis complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Amenzile sunt între 100 la 500 de lei, pentru fumători, şi între 5.000 de lei şi 15.000 de lei pentru patronii care nu aplică legea.

Uite cum s-au lăsat vedetele de fumat

  • Andreea Raicu a început să fumeze când avea 17 ani. „Cred că era ceva tipic adolescentin: mi se părea că fumatul mă face mai matură, mai rebelă”, a povestit Raicu pe blogul ei. După 14 ani în care a fumat peste 100.000 de ţigări, a spus: “STOP! De azi nu mai fumez!”. “Nu am citit cărţi, nu am luat pastile, n-am folosit plasturi. Am decis că nu mai vreau să fiu dependentă de ceva ce-mi face rău. Nu a fost uşor la început”, a adăugat vedeta.
  • Fumător înrăit a fost şi Cabral, care ajunsese la două pachete şi jumătate pe zi. În 2010 a citit şi el cartea lui Allen Carr şi a apelat la programul „Stop fumat”. Unul dintre trucurile lui a fost să nu asocieze fumatul cu alte activităţi plăcute. „Pe vremea când încă fumam, nu era ceva care să mă enerveze mai tare decât căpiaţii care mă tot băteau la cap să mă las. Aşa că eu mi-am propus să nu devin şi eu un terorist”, a declarat el.
  • Timp de 12 ani, Cristina Şoloc fuma câte unul-două pachete de ţigări pe zi. Asta până a citit cartea lui Allen Carr – „În sfârşit nefumător”. „Am citit-o pe nerăsuflate. De la jumătatea ei eram deja hotărâtă să-mi las pachetul de ţigări. Dar autorul insista să am răbdare cu ultima ţigară până la finalul cărţii. Ce moment e ăla când ajungi la ultima ţigară! Nu mi-e ruşine să recunosc că am plâns”, povestea prezentatoarea TVR 1.
  • Juratul de la “MasterChef”, Adrian Hădean, a fumat timp de 16 ani aproximativ un pachet pe zi. Într-o zi cu soare a decis să se lase. “Pur şi simplu mi-am dat seama că nu mai vreau să fumez. M-am lăsat fără vreun motiv anume, aşa, dintr-odată. Nu am avut nici o metodă de «supravieţuire» şi nu mi-a fost greu deloc”, a mărturisit Adi Hădean, care se simte excelent cu statutul de nefumător. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net