Proteina Spike. Cât de eficient este vaccinul anti Covid-19 împotriva tulpinilor mutante și ce ni se injectează

Ultima actualizare:

    Vaccinul Moderna asigură imunitate împotriva SARS-CoV-2 timp de un anFoto: Guvernul României
Vaccinul Moderna asigură imunitate împotriva SARS-CoV-2 timp de un anFoto: Guvernul României

În Regatul Unit a fost indentificată o nouă tulpină a virusului. Imediat, specialiștii și-au pus probema dacă serurile dezvoltate până în acest moment sunt eficiente. Iată câteva clarificări în acest sens venite din partea Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

Vaccinurile recent dezvoltate au ca țintă proteina Spike a noului coronavirus. O glicoproteină de suprafață a virusului, care este capabilă să declanșeze un răspuns imun.

Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (și, implicit, declanșarea infecției), prin legarea la receptori specifici care sunt localizați la nivelul tractului respirator și tractului gastrointestinal.

Ce este proteina Spike, pe care o conține vaccinul ani Covid-19

Proteina Spike se leagă la acești receptori printr-o regiune denumită domeniu de legare a receptorului. Sistemul imun recunoaște proteina Spike ca fiind străină – similar momentului în care virusul pătrunde în organism și atunci când ea este produsă postvaccinal – și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi. S-a demonstrat că anticorpii produși în urma infecției naturale cu virusul SARS-CoV-2 recunosc multe regiuni ale proteinei de suprafață a virusului (proteina Spike).

Mutațiile virusului ar putea scădea eficiența vaccinului

”Într-adevăr, modificarea acestor regiuni din cauza mutațiilor ar putea conduce la scăderea eficienței anticorpilor (fie ei produși în urma infecției naturale sau în urma vaccinării). Dar, pentru ca acest lucru să se realizeze, ar fi necesară acumularea unui număr mare de mutații astfel încât să fie eliminată complet protecția conferită, iar acest fenomen ar dura o perioadă lungă de timp, luând în considerare rata de mutație a virusului. Pe termen lung, această posibilitate nu poate fi în totalitate exclusă. Cu toate acestea, chiar  dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu ar fi necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă vaccinarea antigripală, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmează a fi incluse în vaccin pentru fiecare sezon se schimbă anual, iar vaccinul este produs, testat și administrat într-un interval de doar câteva luni”, au explicat experții români.

Citește și: 

Când te vaccinezi anti Covid-19 dacă ai avut virusul sau ai fost imunizat pentru gripa sezonieră

Cum arată și ce scrie în adeverinţa pe care o vom primi după vaccinarea anti-COVID-19: "Va fi ca un bilet de ieşire din spital"

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net