România, târâtă în tribunal pentru blocarea proiectului „Roșia Montană”

Ultima actualizare:

    Oamenii care trăiesc în Roșia Montană ar putea ieși mai devreme la pensie
Oamenii care trăiesc în Roșia Montană ar putea ieși mai devreme la pensie

Compania Gabriel Resources, care deține 80,69% din depturile de exploatare a sitului aurifer de la Roșia Montană, a reclamat autoritățile române la Centrul Internațional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiții al Băncii Mondiale. Investitorii canadieni au cerut compensații de sute de milioane de dolari, pentru a acoperi pierderile înregistrate în România, ca urmare a blocării proiectului minier din Apuseni.

Organismul Băncii Mondiale a fost solicitat să intervină pentru a arbitra conflictul dintre firma canadiană și statul român, ultimul acuzat că nu și-a îndeplinit obligațiile asumate în legătură cu finalizarea demersurilor de aprobare a exploatării de la Roșia Montană. Gabriel Resources a solicitat despăgubiri de sute de milioane de dolari, bani pe care i-a investit în pregătirea proiectului, în achiziția de teren, pentru exproprieri, relocări de populație, pentru construirea de locuințe și pentru modernizarea unor clădiri emblematice din localitate. În plus, canadienii reclamă pierderi de alte câteva sute de milioane de dolari, bani pe care i-ar fi putut câștiga în ultimii cinci ani din exploatarea aurului.

„Prin acţiunile şi inacţiunile ei, România a blocat şi a împiedicat implementarea proiectului, fără procedurile necesare şi fără compensaţii, privând efectiv Gabriel Resources de întreaga valoare a investiţiilor. România a supus astfel Gabriel şi investiţiile sale unui tratament care încalcă obligaţiile prevăzute în tratatele bilaterale pentru investiţii, provocând pierderi semnificative companiei”, se arată într-un comunicat al companiei.

Compania canadiană vrea să obţină plata integrală a compensaţiilor prevăzute în tratate, pentru privarea de dreptul de a dezvolta proiectul, ca urmare a încălcării de către România a tratatului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net