Vin cu târnăcoape, lopeţi şi căruţe! Bărbaţi, femei şi copii sapă neobosiţi de câteva zile în perimetrul unei foste unităţi militare din Slatina, unde se construieşte acum un restaurant McDonald’s. Folosit în anii ’70 pentru fundaţia aleilor, cărbunele este dezgropat de romi, care-l folosesc pentru a-şi încălzi locuinţele.


Mineri de ocazie! Mulţi membri ai comunităţii de romi sapă după cărbune într-o zonă semicentrală a oraşului Slatina. Ei sapă cu târnăcoape şi încarcă în saci bucăţi de cocs metalurgic, după care pornesc spre casă, într-o comună de lângă Slatina, iar locuitorii oraşului privesc uimiţi convoiul de căruţe. Activitatea de „minerit“ se desfăşoară în perimetrul unei foste unităţi militare, desfiinţată cu mai bine de zece ani în urmă, care a fost transferată recent de la Ministerul Apărării Naţionale către municipalitatea din Slatina.

6-actu-2-carbune3-2col.jpg

Căruţele cu cocs metalurgic iau drumul comunei Valea Mare

 

Aici a început construcţia, pe 3.400 de metri pătraţi, a unui restaurant Mc Donald’s, iar pe alte 3 hectare şi jumătate se amenajează un parc. Mai sunt în plan, de asemenea, un mall, o grădiniţă, o creşă şi câteva blocuri. Terenul ascunde deşeuri care pot fi rapid adunate şi valorificate. Cărbunele a ajuns în cantităţi mari acolo în anii ‘70, fiind folosit la fundaţia aleilor betonate ale unităţii militare, pentru a le consolida.

6-actu-3-carbune2-2col.jpg

Poliţiştii locali au întrerupt momentan „mineritul”

 

Istoricul Laurenţiu Guţică-Florescu, directorul Muzeului Judeţean Olt, s-a întrebat de unde au ştiut romii că terenul ascunde cărbune. “Am discutat cu ei şi m-au lămurit: «Păi cum? Din bătrâni, că asta-i chestie de anii 70’! Am avut ţigani de-ai noştri care au făcut armata aici şi au construit atunci aleea betonată»”, povesteşte istoricul pentru adevarul.ro. “Unul dintre ei s-a dus acolo, cu sapa, a găsit câteva urme, s-a dat vestea şi a venit jumătate din Valea Mare, unde e comunitatea lor“, adaugă Guţică-Florescu.
Cei veniţi să sape după cocsul preţios au făcut muncă de miner, îndepărtând betonul bucată cu bucată, pentru a scoate cărbunele. „Să mâncăm şi noi, să facem căldură la copii…“, explică romii activitatea intensă de pe şantier. 

«Minerii» au fost trimişi acasă

Poliţiştii locali i-au legitimat pe “mineri” la sfârşitul săptămânii şi i-au obligat să descarce cărbunele. Cel mai probabil, romii vor fi amendaţi pentru că au intrat în oraş cu atelajele, ceea ce constituie contravenţie. „Scormonitorii“ s-au văzut nevoiţi să-şi abandoneze uneltele pe teren. „Se-ntorc! Sunt peste tot, unde e un şantier, vin şi ei“, spun oamenii legii, care au intervenit pentru că e terenul primăriei, chiar dacă şantierul are propria firmă de pază.

 
 
Loading...
Citeste tot despre: