Scandal pe banii turiștilor! Ministerul Turismului nu a dat nici acum normele pentru asigurarea vacanțelor

Ultima actualizare:

    Pentru ca românii să aibă cu certitudine un sejur de vis, sunt așteptate normele legii care asigură pachetele de vacanță
Pentru ca românii să aibă cu certitudine un sejur de vis, sunt așteptate normele legii care asigură pachetele de vacanță

Scandal pe asigurarea pachetelor turistice. Legea ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2019, dar reprezentanții agențiilor spun că Ministerul Turismului nu a publicat nici acum normele metodologice pentru asigurarea vacanțelor.

Sunt agenții de turism care au vândut multe vacanțe ieftine, de ordinul milioanelor de euro, după care au tras obloanele peste afacere. Asta în timp ce clienții au pierdut și bani, și sejur.

Ca să preîntâmpine astfel de țepe, oficialii de la Ministerul Turismului au transpus în legislația românească directiva europeană prin care cei care cumpără pachete să fie despăgubiți până la ultimul leu plătit în avans, în caz de insolvență.

În prezent, plafonul este de 50.000 de dolari, o sumă neimportantă la câți clienți are o agenție.

Normele pentru asigurarea vacanțelor sunt așteptate de agenții

Din păcate, autoritățile tărăgăneză lucrurile, asta în contextul în care proiectul Ordonanței de transpunere a Directivei 2302/2015 a fost adoptat pe 3 august de Guvern, însă, o lege concretă nu există deocamdată. Asta în condițiile în care de la 1 ianuarie 2019 ar trebui să intre în vigoare.

”România nu are un minister al Turismului. Îmi pare rău să o spun, dar ăsta este adevărul. Ordonanța este incompletă, nu știm cât să asigurăm. Asiguratorul vrea o cifră, nu ne asigură pe vorbe. Acum nu avem norme, deși legea ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 iulie 2018. Noi cerem ca ordonanța să fie cu caracter tehnic”, a declarat Alin Burcea, patronul de la Paralela 45.

Cum se apără cei de la Ministerul Turismului

Pe de altă parte, surse din cadrul Ministrului Turismului spun că ”normele metodologice există și sunt în transparență de ceva timp. Trebuie să mai apară principiile asigurării și mai avem o lună la dispoziție ca să le scriem”.  

Potrivit proiectului de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Turismului, nu toate categoriile de turiști vor fi despăgubite. Vezi aici excepțiile!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net