Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat joi o serie de modificări majore în sistemul de învăţământ românesc. Modificările îi vizează în principal pe absolvenţii clasei a VIII-a, dar şi pe copiii de până la cinci ani.


Astfel, admiterea în liceu se va face, din 2015, cu medie de minimum 5. Anunţul a fost făcut de Pricopie la prezentarea bilanţului anului şcolar 2012-3013 în Capitală, informează România Tv.

Media de admitere în liceu a fost calculată, până în anul şcolar 2013-2014, ca medie aritmetică dintre media notelor de la evaluarea naţională şi media generală a anilor de gimnaziu.

Din anul şcolar 2013-2014, la calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75%, faţă de 50% în anii trecuţi, scăzând astfel la 25% ponderea notelor din ciclul gimnazial.

De asemenea, ministrul a declarat că tot din 2015, copiii în vârstă de 5 ani vor fi obligaţi să meargă în Grupa Mare la grădiniţă. Potrivit ministrului, în prezent, ponderea de cuprindere în învăţământul preşcolar a acestei categorii de vârstă este de 98%.

Învăţământul general obligatoriu este, în prezent, de 10 clase şi cuprinde învăţământul primar şi cel gimnazial

O altă măsură ce va fi luată va fi mărirea perioadei de formare în şcoala profesională, de la doi la trei ani. Şcoala profesională va începe imediat după încheierea clasei a VIII-a.
 
 
Loading...