Câtă suferință, câtă durere! 26 de supraviețuitori ai tragediei din Clubul Colectiv semnează o scrisoare deschisă adresată premierului și ministrului sănătății. Este greu de privit fotografiile postate de Alexandra Furnea, ”fata cu aripi de înger”, mutilată în incendiu din 30 octombrie 2015. Să vă ajute Dumnezeu!


Alexandra Furnea este supranumită ”fata cu aripi de înger” pentru că pielea de pe brațe și de pe spate este brăzdată de urme adânci căpătate în incendiul din Colectiv. Ca ea sunt încă mulți alții care vor beneficia de sprijin financiar pentru operații, tartament și recuperare doar până în anul 2020.

La aproape 4 ani de la tragedia din Clubul Colectiv, 24 de supraviețuitori au semnat o scrisoare deschisă adresată autorităților statului român. În cei 3 ani și 11 luni de la tragedia din Colectiv, semnatarii scrisorii deschise au suferit zeci de operații dureroase, iar statul român dă bani pentru recuperarea supraviețuitorilor doar până în anul 2020.

Scrisoare deschisă a răniților din Clubul Colectiv

”Stimată doamnă prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă,

Stimată doamnă ministru al sănătății Sorina Pintea,

Acum aproximativ 4 ani, viețile noastre, ale răniților în incendiul din clubul Colectiv, s-au schimbat pentru totdeauna. Tragicul eveniment, produs, printre altele, din cauza neglijenței autorităților statului român, ne-a afectat grav și ireversibil atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. 64 dintre oamenii dragi nouă au plecat dintre noi prin morți evitabile, pierderi irecuperabile ce ne-au lăsat cu o uriașă durere care nu va trece niciodată.

Astfel, din păcate, suntem marcați pe viață de cele petrecute în noaptea de 30 octombrie 2015, dar și de ceea ce s-a întâmplat ulterior în spitale: îngrijirea mult sub standardele internaționale în vigoare, condițiile intra-spitalicești precare, dobândirea de infecții nosocomiale care au rezultat în vindecarea tardivă și defectuoasă a rănilor, sau chiar în septicemie și pierderea vieții, tăgăduirea stării noastre reale de sănătate și a infecțiilor de către autorități și cadre medicale, și întârzierea demarării procedurilor de transfer în străinătate, fapte extrem de grave care au avut drept consecințe complicații și decese ce puteau să fie evitate prin respectarea legislației naționale si internaționale.

La 4 ani de la tragedia din Colectiv, trupurile noastre nu s-au refăcut după rănile suferite, și, conform actelor medicale primite de la medicii curanți, nici nu se vor mai reface vreodată, deoarece arsura este oricum o boală cronică, iar sechelele noastre postcombustionale, de o severitate neobișnuită, agravată de toate viciile de tratament descrise mai sus, sunt permanente și vor necesita atenție medicală pe viață. Întrucât calitatea tratamentului din faza critică, adică din prima lună după arsură, este vitală pentru evoluția ulterioară a sechelelor și stabilește șansele de recuperare a acestora, noi am ratat, din motivele deja enunțate, acest start și am pornit în lungul drum spre vindecare cu țesut cicatrizat defectuos, bolnav, imposibil de reparat într-o perioadă limitată de timp. Continuarea scrisorii AICI.

Citește și:

Imagini terifiante cu ultimele clipe din clubul Colectiv. Video care vă poate afecta emoțional!

3 ani de la Colectiv. Documentul care i-ar putea băga după gratii pe vinovaţi, salvat din incendiu

 
 
Loading...