Taxa pe valoare adăugată (TVA) va fi redusă în agricultură de la 20%, la 9%, din luna august. Fermierii spun că alimentele ar trebui să se ieftinească în medie cu 10 -12%, dar nu sunt convinşi că se va întâmpla această minune.


Ar fi o veste bună pentru români dacă fructele şi legumele ar fi mai ieftine, chiar când gospodinele încep cumpărăturile pentru aprovizionarea de toamnă. TVA scade de la 20% la 9%, de la 1 august, pentru lucrări agricole, pentru seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi alte produse necesare însămânţării sau cultivării plantelor în agricultură, dar şi pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor agricole şi întreţinerii lucrărilor agricole. Guvernul a luat această decizie pentru a stimula creşterea productivităţii în agricultură, pentru scăderea evaziunii fiscale în domeniu, dar şi pentru a reduce preţurile alimentelor din magazine.

seceris-cultura-_arhiva-adevarul51-2col-lat.jpg

Toate lucrările agricole vor fi mai ieftine

Unul dintre efectele măsurii de reducere a TVA ar fi şi scăderea preţurilor la pâine, legume şi fructe. ”Intenţia este să scadă preţurile. În mod normal, dacă ar respecta toţi legea, ar trebui să se ieftinească cu 10-12% toate produsele în care materia primă vine din sectorul vegetal: legumele, conservele de legume, pâinea şi produsele de panificaţie. Aşa ar fi normal. Mi-e teamă că nu se va întâmpla aşa în România, iar preţurile vor rămâne, în cel mai bun caz, la fel. Vor pierde şi consumatorii, şi statul”, ne-a explicat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România  (LAPAR).

”Într-adevăr, preţurile ar trebui să scadă, în medie, cu 10%, de la 1 august, odată cu reducerea TVA în agricultură. Dar, statul ar trebui să se implice mai mult şi să aibă pârghii de control asupra comercianţilor. Să nu lase la latitudinea fiecăruia dacă să scadă preţurile sau nu”, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

dragos-frumosu-declaratie.jpg

"Preţurile ar trebui să scadă, în medie, cu 10% de la 1 august" - Dragoş Frumosu, Preşedinte Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară
 
 
Loading...