Şedinţă de pomină la PSD: jigniri, demisii şi plânsete

Ultima actualizare:

    Viorica Dăncilă a plâns ieri în şedinţa de partidFoto: Mediafax
Viorica Dăncilă a plâns ieri în şedinţa de partidFoto: Mediafax

Turul 1 al alegerilor prezidenţiale a trecut, urmează, în 24 noiembrie, turul 2. Rezultatele din 10 noiembrie au fost receptate diferit de candidaţi şi partidele lor, marele perdant fiind Dan Barna, a cărui poziţie de lider al USR se clatină tot mai puternic. Dar în timp ce Dăncilă caută demonstraţii de forţă - şi în partid, dar şi faţă de Iohannis – actualul preşedinte preferă, deocamdată, să evite o asemenea dezbatere.

Bătălia finală pentru 5 ani la Cotroceni se va duce între actualul preşedinte, Klaus Iohannis, susţinut de PNL şi fostul premier, Viorica Dăncilă, preşedintele PSD. Dăncilă, „aureolată” de intrarea în turul 2 al prezidenţialelor – lucru surprinzător pentru mulţi, inclusiv din partidul propriu – a acţionat în forţă imediat după aflarea rezultatelor primului tur. 

Dăncilă vrea epurări în PSD

Având „în spate” cele aproape 23% dintre voturile românilor veniţi la urne duminica trecută, fostul prim-ministru a propus în şedinţa de marţi seară a conducerii PSD excluderea Anei Birchall din partid, pe motiv că poziţionarea acesteia, ca ministru al Justiţiei, a afectat PSD în campania electorală, dar şi a unor lideri locali din Moldova - Vrancea, Vaslui şi Neamţ – în frunte cu Marian Oprişan, unde candidatul PSD a fost înfrânt de Iohannis, scrie adevarul.ro. Şedinţa PSD de aseară a debutat halucinant, cu ţipete, jigniri, lacrimi şi ameninţări cu renunţarea la candidatură din partea Vioricăi Dăncilă. De ce toate acestea? 

«Avem candidat o proastă»

Liderul PSD Dolj, europarlamentarul Claudiu Manda, soţul Liei Olguţa Vasilescu, şefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, ar fi spus la începutul şedinţei, conform adevarul.ro, că PSD nu va putea câştiga alegerile prezidenţiale pentru că „avem candidat o proastă“. Dăncilă, vizibil afectată de jignire, a avut o cădere nervoasă, ar fi început să plângă şi a plecat din şedinţă, spunând că poate a fost o greşeală să candideze.

Klaus Iohannis spune să nu ne culcăm pe-o ureche şi să ieşim la vot
Klaus Iohannis spune să nu ne culcăm pe-o ureche şi să ieşim la vot

„Să spuneţi că nu puteţi sa câştigaţi alegerile cu o proastă nu vă face cinste! Nu sunteţi bărbat dacă jigniţi o femeie! Să rămână Manda candidat!”, ar fi adăugat Dăncilă înainte să trântească uşa în urma ei, după care s-ar fi închis în biroul preşedintelui de la sediul PSD. 

Şefa de campanie ameninţă cu demisia

În acel moment, conform digi24.ro, Manda ar fi alergat după ea ca s-o împace. Pe fondul acestei tensiuni, Olguţa Vasilescu a anunţat că renunţă la calitatea de şef de campanie al Vioricăi Dăncilă, dar ulterior a revenit asupra deciziei. Până în acel moment, se decisese ca primarul Bacăului, Cosmin Necula – ce făcuse afirmaţii similare cu ale lui Manda - şi cei trei parlamentari PSD care au votat pentru învestirea guvernului Orban să fie excluşi din partid. La închiderea ediţiei, după o discuţie între patru ochi Dăncilă-Manda, fostul premier s-a întors la şedinţă, Manda cerându-şi scuze pentru derapajul verbal.

Candidata PSD nu renunţă la confruntarea tv

Indiferent de ce se întâmplă în partid, Dăncilă  nu renunţă la provocarea pe care i-a aruncat-o lui Iohannis de a se întâlni faţă în faţă la dezbateri electorale televizate. Cum acesta a refuzat-o indirect, şefa PSD a postat pe o reţea socială declaraţia din 2014 a actualului şef al statului, în care acesta îl acuza de aroganţă pe Victor Ponta, contracandidatul lui de atunci, pe motiv că evită o dezbatere televizată. Oricum ar fi, e clar că Viorica Dăncilă îşi joacă până la capăt şansele, fiind conştientă că pierderea scrutinului din 24 noiembrie va însemna, practic, finalul carierei ei politice la nivel înalt.

Barna solicită  un vot de încredere în partid

Marele învins al turului 1 al alegerilor, Dan Barna, liderul USR şi colider al alianţei USR-PLUS, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că nu intenţionează să demisioneze din fruntea partidului, deşi unii membri din USR au început să-l critice pe candidatul lor la prezidenţiale, care a obţinut doar 14,7% din voturi, cu mult sub scorul alianţei de la europarlamentare, acolo unde USR-PLUS a avut 22,4% din voturi. 

Dan Barna vrea să-şi consulte membrii de partid printr-un vot electronic
Dan Barna vrea să-şi consulte membrii de partid printr-un vot electronic

Confruntat cu tot mai numeroase voci acuzatoare, Dan Barna a declarat, tot luni, cu ocazia unei videoconferinţe cu liderii de organizaţie ai partidului, că este dispus să solicite un vot de încredere în cadrul formaţiunii, decizia fiind însă cea de a consulta toţi membrii de partid, printr-un vot electronic. 

Conform hotnews.ro, Biroul Naţional al USR se va întruni astăzi, iar printre subiectele abordate va fi şi cel al reconfirmării lui Dan Barna la conducerea formaţiunii. 

Iohannis: «Să fim atenţi şi să mergem la vot»

Preşedintele Klaus Iohannis, pe de altă parte, susţinut de liberali, şi-a îndemnat susţinătorii la vigilenţă şi să vină din nou la vot în număr cât mai mare. 

Cuplul Olguţa Vasilescu – Ovidiu Manda a făcut valuri ieri
Cuplul Olguţa Vasilescu – Ovidiu Manda a făcut valuri ieri

„Vedeţi că PSD încearcă tot felul de manevre şi vreau să cer românilor maximă vigilenţă când e vorba de PSD. Nu înseamnă să ne temem, ci să fim foarte atenţi şi să mergem la vot. Ar fi păcat să repetăm greşeala din 2016 când prin absenteism a fost adus la putere PSD. Am avut nevoie de aproape 3 ani până când i-am alungat de la putere”, a declarat Iohannis, luni seară, citat de adevarul.ro.

De la „înălţimea” celor aproape 38% din voturile exprimate în turul 1, actualul şef al statului nu se grăbeşte să răspundă pozitiv unei eventuale confruntări televizate cu Viorica Dăncilă. 

„Eu mă voi concentra pe întâlnirile cu alegătorii în campania pentru turul doi”, a mai spus Iohannis.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net