Maiorul Laurențiu Cazan, comandantul acțiunii jandarmilor în Piața Victoriei, la protestul de vinerea trecută, a declarat, la TVR, că în zonă au fost sute de persoane violente, care acționau în planurile doi-trei.


Cazan a motivat acțiunea agresivă a oamenilor săi prin faptul că, de această dată, protestatarii nu s-au delimitat de persoanele violente, care au venit la miting individual, nu în grupuri, dându-și întâlnire în anumite puncte ale Pieței Victoriei. Aceștia din urmă s-ar fi grupat „în eșaloanele doi-trei de adâncime”, având o mobilitate foarte mare. 
„Nu am avut de data aceasta un spirit al mulțimii să se delimiteze de astfel de acțiuni”, a susținut maior Laurențiu Cazan, la TVR.

laurentiu_cazan.jpg

laurentiu cazan a coordonat actiunea jandarmilor din piata victoriei
Maior Laurențiun Cazan a coordonat acțiunea jandarmilor la protestul din Piața Victorie, din 10 august
foto: captură

Întrebat de ce nu s-a intervenit încă din primul moment pentru izolarea persoanelor agresive, Cazan a precizat că la primele incidente care s-au înregistrat în jurul orelor 16.00  „în majoritate erau persoane care au participat în Piața Victoriei”. 

Laurențiu Cazan, despre implicarea prefectului Capitalei, Speranța Cliseru

Coordonatorul dispozitivelor de jandarmi spune că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a fost încă de la începutul mitingului în centrul de comandă de la Guvern. Mai mult, decizia de a emite ordinul s-a luat cu trei ore înainte de momentul în care Brigada Specială a invervenit în forţă şi a eliberat piaţa.

„În permanență am fost în contact cu toate autoritățile publice, inclusiv cu prefectul, care a fost la fața locului încă de la ora 16:00. În momentul în care am văzut că lucrurile încep să degenereze, că presiunea crește, am discutat personal cu prefectul și i-am spus că dacă lucrurile vor degerana, dacă nu reușim să avem un moment când tensiunea aceasta, când atacurile forțelor de ordine nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă. Dânsa a spus că este pregătită să intervenim pentru restabilirea ordinii publice, i-am adus în atenție acest lucru, am fost la fața locului împreună tot timpul, am văzut despre ce este vorba. Și atunci pot să spun că s-a luat decizia pentru a avea un ordin de restabilire a ordinii publice... (Moderator: Ora 23:00?) Nu! Ce vă povesctesc aici a fost în jurul orelor 20:00. Sunt documente operative, se poate verifica”, a dezvăluit maiorul Laurențiu Cazan.

 
 
Loading...