Mai sunt câteva zile până încep examenele naționale de Evaluare națională și Bacalaureat 2019. Emoțiile sunt enorme și pentru elevi și pentru părinți. Uite sfaturi importante de la psihologi! Cum îți ajuti copilul în perioada examenelor.


Emoţiile înainte de un examen sunt un lucru normal, dar de multe ori copiii cu rezultate bune au probleme atunci când vine vorba de examene.

Cum îți ajuti copilul în perioada examenelor

Psihologul Anca Elena Vințeanu vă oferă sfaturi prețioase pentru perioada examenelor.

anca_vinteanu-psiholog-specialist.jpg

Psihologul Anca Elena Vințeanu vă oferă sfaturi prețioase pentru perioada examenlor
Psihologul Anca Elena Vințeanu vă oferă sfaturi prețioase pentru perioada examenlor
FOTO: Click!
  • Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă părinţii este să nu certe mereu copilul atunci când nu are rezultate foarte bune. Este mai bine să îl încurajaţi, să vedeţi unde este problema, să îl ajutaţi şi să faceţi pregătire suplimentară dacă este cazul.
  • Dacă îl veţi certa mereu, atunci copilul va deveni anxios şi va avea o teamă foarte mare de rezultat. Din dorinţa de a obţine o notă bună, este posibil să nu se mai poată concentra la fel de bine. Se va gândi doar la cel îl aşteaptă acasă în cazul unui eşec.
  • Mulţii copii foarte buni obţin rezultate mai slabe la aceste examene pentru că aşteptările sunt prea mari, iar dorinţa de a-şi mulţumi părinţii îi acaparează şi le afectează concentrarea.
  • Înainte de examen este bine să avem răbdare şi să ascultăm ce spun copiii. Să îi încurajăm şi să îi ajutăm să se relaxeze. Să le spunem să gândească ca şi cum ar da acel examen acasă, fără presiune.
  • Este bine să-l sfătuim să facă cât poate el de bine şi că, indiferent de rezultat, se vor găsi soluţii.
  • Este important ca atunci când pleacă la examen copilul să ştie că nu se va întâmpla nimic rău în caz de eşec.

Sfaturi pentru elevi înainte de examen

Controlează-ţi respiraţia! Cel mai bun mijloc de a regăsi liniştea emoţională este să ne reconectăm la respiraţia abdominală.

Gândeşte pozitiv! Amintiţi-vă succesele avute. Astfel, eliberaţi un hormon numit endorfină care are particularitatea de a favoriza starea de bine. Faceţi asta în sala de examen şi vă va ajuta să vă concentraţi mai bine.

Tudor Chirilă, mesaj pentru elevi

Trupa Vama a înregistrat de curând o piesă special pentru elevi. Piesa a fost vizualizată de peste 257.000 de internauți în doar șase zile. Tudor Chirilă are un mesaj dur la adresa sistemului de învățământ din țara noastră care obligă elevii să memoreze multe informații. Piesa se numește ”Pe de rost”.

 

Citește și 

Rezultate Bacalaureat 2019. 22 de olimpici au picat la sesiunea specială de examen

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2019

 
 
Loading...