Au muncit pe brânci o viață de câine, dar peste două săptămâni vor ieși la pensie. Este vorba despre Ianis, Ema, Iabi și Bacsi, cei patru fantastici care i-au pus pe jar pe traficanții de droguri și contrabandiștii de țigări. Locul lor va fi luat de alte patrupede simpatice, printre care și cocker-ul Dexter, care învață să miroasă drogurile de la o poștă.


Au între 8 și 9 ani, suficient de mult cât să iasă la pensie. Inspectorii cu blăniță de la Direcția Generală a Vămilor (DGV)  sunt scoși din activitate începând de la 5 ani, dar dacă sunt în putere mai sunt ținuți.

Este și cazul lui Ianis, Ema, Yabi și Bacsi, cărora marți, 17 septembrie, li s-a făcut ceremonia de retragere, la Centrul de Formare Echipe Canine de la Giurgiu.

Patru câini de la Vamă au fost pensionați

Fiecăruia i s-a legat la gât câte o eșarfă cu lăbuțe și i s-a dat câte un os. ”Vine încet ca orice bătrânel, ca orice proaspăt pensionar”, a spus cel care a prezentat evenimentul.

Ianis are 9 ani și este un ciobănesc Belgian, care și-a făcut treaba la Aeroportul din Craiova. Timp de șapte ani a căutat printre bagaje droguri și țigări de contrabandă.

caini-vama-pesnionari.jpg

Câinii pensionari s-au delectat după ceremonie cu oasele primite în dar
Câinii pensionari s-au delectat după ceremonie cu oasele primite în dar

Ema are tot 9 ani și este sora geamănă a lui Ianis. Ea a lucrat în Portul Constanța, acolo unde a mirosit marfa care a intrat și ieșit din țară pe mare.

Iabi este un labrator, în vârstă de 8 ani, extrem de muncitor și gourmand, după cum l-a descris conductorul său. A lucrat în Portul Constanța, dar și la Biroul Vamal Iași, unde a căutat cu mirosul lui fin tutunul ilegal transportat în Trenul Prieteniei Chișinău-București.

Direcția Vamală Brașov, dar și Aeroportul Sibiu l-a avut drept angajat pe Bacsi. ”Numele i se trage de la faptul că a căutat mulți ani printre bacsuri”, spune râzând cel care face echipă cu vameșul de buzunar.

Simpaticii pui de 10 luni vor căuta droguri și țigări

Cu toții rămân în grija conductorilor lor, iar asistența veterinară le va fi asigurată de DGV. Locul lor va fi luat de patru tinere speranțe, de 10-11 luni, printre care doi Ciobănești Belgieni, Clara și Sofi, un Lagotto Romagnolo, Ami, rasă recunoscută pentru căutat trufe, dar și un Cocker, pe numele său Dexter.

Cu toții sunt instruiți să găsească droguri, țigări și bani. Au terminat primele 12 săptămâni de pregătire, iar în  următoarele 6 luni vor arăta la locul de muncă ceea ce au învățat. Apoi, vor reveni la un alt stagiu de perfecționare de 5 săptămâni.

Un cocker a găsit 30 kg de cocaină în umerașe

Cei de la Vamă mai au un angajat tot din rasa Cocker, care a demonstrat că se pricepe să depisteze substanțele interzise.

caini-boboci-vamesi.jpg

Bobocii vor intra în pâine peste două săptămâni
Bobocii vor intra în pâine peste două săptămâni

Lucrează în Portul Constanța și a găsit într-un container venit din America de Sud 30 kg de cocaină, ascunse în umerașe.

Câinii-vameși sunt luați de la crescători afiliați la Aosciația Chinologică din România, după multe testări.

Animalele trebuie să fie jucăușe, să-și dorească să interacționeze cu stăpânul și să vrea jucăria.

DGV are un buget alocat achiziționării câinilor de 1.000 de euro de bucată, dar cei patru simpatici au fost cumpărați cu câte 600 de euro fiecare.

 

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/cainii-care-au-facut-2-milioane-de-euro

https://www.click.ro/news/national/cel-mai-bun-agent-voc-spaima-traficantilor-de-tagari

https://www.click.ro/news/national/de-neoprit-cainele-speedy-gasit-5-milioane-de-tigari-de-contrabanda

 

 

 

Loading...