Testează-te gratuit ca să vezi dacă ai intoleranță la gluten!

Ultima actualizare:

    Testarea pentru intoleranța la gluten se face prin prelevarea de sânge din deget
Testarea pentru intoleranța la gluten se face prin prelevarea de sânge din deget

Intoleranța la gluten nu-ți dă semne, însă, poți dezvolta boli autoimune care, netratate, pot duce la complicații grave și chiar deces. Dacă vrei să afli cum stai, ai ocazia să te testezi gratuit, în cadrul caravanei „România fără gluten”, începută astăzi, 16 iulie.

Kaufland România și Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten a demarat caravana națională de informare și testare gratuită pentru boala celiacă.

Este o premieră la nivel național și va avea trei componente: va ajuta la diagnosticarea celor care ar putea suferi de boală celiacă, va oferi sprijin și informații celor care deja se confruntă cu această afecțiune și va livra un curs autorizat de educație medicală continuă pentru profesioniștii medicali.

Caravana a luat startul astăzi în Craiova și va ajunge în nouă orașe. Cei interesați vor fi testați rapid, iar analiza va fi  interpretată pe loc de personalul medical prezent.

Testarea oferă rezultate în zece minute, presupune o simplă înțepătură în deget și nu necesită o pregătire prealabilă. Vor fi testate exclusiv persoanele care nu țin o dietă fără gluten. 

Intoleranța la gluten poate duce la deces

Statisticile arată că intoleranța la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase și ușor de confundat cu cele specifice altor afecțiuni.

În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate.  Dacă nu știu că suferă de intoleranță la gluten și consumă alimente care conțin așa ceva, persoanele dezvoltă în timp afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicații grave și chiar deces.

Estimările arată că între 250.000 și un milion de români suferă de boală celiacă și de alte afecțiuni induse de gluten. Totuși, sub 5% dintre pacienții din România sunt diagnosticați corect, din cauza simptomelor ușor de confundat cu ale altor afecțiuni.

,,Am conceput România fără gluten deoarece subiectul bolii celiace și al nevoii alimentației sigure fără gluten a devenit stringent în ultimii ani. Rata diagnosticului pentru boală celiacă este în creștere, iar nevoile pentru suport și informare a celor diagnosticați sunt tot mai mari. De asemenea, persoanele care nu sunt încă diagnosticate au nevoie de sprijin pentru a afla răspunsuri legate de sănătatea lor și de aceea oferim o testare gratuită de sânge și un curs autorizat, pentru ca în fiecare regiune a țării să existe un spital pregătit să ofere diagnostic și tratament persoanelor cu boală celiacă”, a declarat Iuliana Roibu Bonoiu, președintele Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten.

Programul complet al caravanei

  • Craiova – marți, 16 iulie 2019, Hotel Prestige Boutique, str Matei Basarab, nr 15, între orele 13:00 – 17:00
  • Iași – joi, 18 iulie 2019, Hotel Unirea, Piața Unirii, nr.3, orele 13.00-17.00  
  • Galați – vineri, 19 iulie 2019, Hotel Vega, Bd. Marea Unire, nr.107, orele 13.00-17.00
  • Constanța – sămbătă, 20 iulie 2019, Hotel Bavaria Blu, Bulevardul Mamaia, orele 13.00-17.00
  • Brașov – luni, 26 august 2019, Hotel Belfort, Strada Constantin Dobrogeanu-Gherea, nr.4 , orele 14.00-18.00
  • Cluj – marți, 27 august 2019, Hotel Ramada, Calea Turzii, nr. 43-49, orele 14.00-18.00
  • Oradea – miercuri, 28 august 2019, Hotel Continental Forum, Aleea Ștrandului, nr.1, orele 14.00-18.00
  • Timișoara – joi, 29 august 2019, Hotel Continental, Bd. Revoluției din 1989, nr.21, orele 14.00-18.00
  • Sibiu – vineri, 30 august 2019, Hotel Parc, Strada Școala de Înot, nr.1-3, orele 14.00-18.00

Ce este boala celiacă

Boala celiacă este o boală autoimună cauzată de ingestia de gluten la persoanele predispuse genetic. Boala poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei și până la vârsta a treia și este declanșată de gluten (o proteină care se găsește în grâu, orz și secară).

Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariția de leziuni la nivelul intestinului subțire, care nu mai poate digera alimentele și instalează malabsorbția.

Boala celiacă are simptome extrem de diverse, de la tulburări digestive de orice fel, la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică sau osteoporoză precoce. Ele pot fi confundate cu orice alt tip de sindrom de malabsorbție, cu tulburări endocrinologice sau cu tulburări hematologice.

Afecțiunea este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt complexe, nespecifice, pot fi ușor confundate cu cele ale altor afecțiuni, necesită monitorizare continuă și mai multe vizite la medic, iar testele nu sunt accesibile. Totuși, în lipsa diagnosticării, boala celiacă poate duce la complicații grave.

Tratamentul: alimentația specială tot restul vieții

Tratamentul în boala celiacă este unul singur: alimentația specială cu produse fără gluten, pentru tot restul vieții.

Informarea corespunzătoare în legătură cu alimentația și stilul de viață potrivite, precum și soluții pentru managementul dietei și al relației cu specialiștii medicali sunt esențiale pentru persoanele cu boală celiacă.

În cadrul caravanei, pacienții vor primi materiale informative, prezentări și filme din care să poată prelua cât mai multe din informațiile de care au nevoie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net