În a treia zi de Crăciun, credincioşii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Arhidiacon Ştefan care a vestit şi a mărturisit credinţa în Hristos.


Asemenea cu Apostolii, Sfântul Ştefan îi întărea pe credincioşi în credinţă, îi mustra pe iudeii cei necredincioşi, spunându-le tuturor din legi şi din prooroci, că din zavistie şi din nedreptate au omorît pe Fiul lui Dumnezeu, Mesia  cel aşteptat din veac. De aceea, el a fost condamnat la moarte de autorităţile iudaice în anul 33. Numele său de origine greacă  înseamnă „coroană”. Ştefan este primul creştin care a deschis drumul nesfârşitului şir de martiri creştini.

Istoricul sărbătorii

A fost ales diacon chiar de Apostoli

Sfântul Ştefan provenea dintr-un neam ales, din seminţia lui Avraam. În Noul Testament se menţionează că Ştefan a fost ales pentru calitatea de diacon chiar de apostoli. De asemenea, Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, urmându-l pe Acesta pretutindeni, asistând la faptele Sale misionare.

Pentru că  predica public învăţăturile lui Iisus, chiar după numirea lui în funcţia de diacon, Ştefan a stârnit mânia evreilor, care l-au chemat la judecată în faţa Sinedriului (un tribunal la vechii evrei, prezidat de Marele preot, care judeca „problemele” importante,  interpreta Legea şi delibera asupra chestiunilor publice). Tribunalul l-a acuzat pe Ştefan de blasmefie contra lui Moise şi a lui Dumnezeu.

Arhidiaconul Ştefan i-a acuzat pe prigonitori  

În faţa lui Caiafa, cel care-l judecase şi  pe Iisus,  Sfântul Ştefan a  ţinut o remarcabilă cuvântare, acuzându-i pe cei care voiau să-l omoare că ei procedează ca şi părinţii lor: "Cum au fost părinţii voştri aşa sunteţi şi voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinţii voştri? Şi au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum?. Voi care aţi primit Legea întru rânduieli de la îngeri şi n-aţi păzit-o!" se menţionează în Faptele Apostolilor VII, 51-53).

Argumentele arhidiaconului au fost alese din scripturi

Diaconul i-a înfruntat pe judecători alegând argumente solide din scripturi, care dovedeau că Legea se împlineşte prin Hristos, adică prin Mesia, cel prezis de profeţi. Argumentele arhidiaconul Ştefan nu i-a convins pe judecători că are dreptate.

De aceea, diaconul  a fost alungat cu pietre 

Alungat din cetate şi lovit cu pietre, Ştefan s-a prăbuşit sub povara bolovanilor aruncaţi cu duşmănie asupra lui. În pragul morţii, el a avut viziunea că cerurile s-au deschis, iar Hristos, Fiul Omului, şedea la dreapta lui Dumnezeu.

El s-a rugat lui Dumnezeu să-l primească în împărăţia sa

Strivit de pietre, Arhidiaconul Ştefan a îngenuncheat, şi cu braţele întinse sub formă de cruce, s-a rugat lui Dumnezeu să-l primească în împăraţia lui.

La uciderea lui a participat Saul, convertit la creştinism

Asemenea lui Iisus, în clipa morţii Sfântul Ştefan s-a rugat pentru iertarea celor care-l vor ucide. În Noul Testament, dar şi în tradiţia creştină se menţionează că, printre cei care au participat la judeca lui Ştefan, asistând şi la uciderea lui s-a numărat chiar Saul, cel care s-a convertit mai târziu la creştinism, devenind Sfântul Pavel. Prin moartea arhidiaconului Ştefan, primul mucenic care s-a jerfit pentru credinţa şi dragostea în Hristos, creştinii retrăiesc impresionanta dramă petrecută pe Golgota, unde a fost răstignit Iisus Hristos.

Trupul lui a zăcut neîngropat  o zi şi o noapte

După ce diaconul a murit zdrobit de pietre, trupul lui a fost aruncat  spre a fi mâncat de fiare şi de păsări şi a zăcut neîngropat o zi şi o

noapte. Apoi, moaştele lui au fost duse  în taină departe de Ierusalim şi îngropate în taină  de un grup de bărbaţi evlavioşi, la îndemnul unui învăţător al legii evreieşti, care mai târziu a crezut în Hristos.

martiriu_sf_stefan.jpg

martiriu sfantul stefan
Locul martiriului Sfântului Ştefan, adăpostit de biserica ce-i poartă hramul din Ierusalim
Foto: wikipedia.org

Patru secole mai târziu  au fost descoperite moaştele sale

Patru  secole mai târziu, prin anul  417 d.Hr, un grup de bărbaţi evlavioşi din cetate au descoperit moaştele primului martir creştin, le-au aşezat într-o raclă cioplită din lemn de Persia, păstrată lângă Templu. Apoi, sfintele sale moaşte au fost duse la Constantinopol de soţia unui senator. La scurt timp, moaştele sale au vindecat-o pe Eudoxia, soţia împăratului Teodosie, posedată de duhuri rele. În semn de evlavie şi de recunoştinţă, soţia senatorului a avut iniţiativa ca sfintele moaşte ale arhidiaconului Ştefan să fie duse la Roma. De atunci, din anul 425, moaştele mucenicului se odihnesc în cripta Bisericii San Lorenzo din capitala Italiei, alături de osemintele arhidiaconului roman Laurentius.

În Biserica de pe Valea Iosafat, închinată Sfântului Ştefan, se roagă pentru sănătate, împliniri şi pentru îndepărtarea duşmanilor, mii de creştini din lumea întreagă.

„Din cetatea lui David au fost aleşi de Apostolii din Ierusalim, şapte bărbaţi cu nume bun (evlavios), înţelepţi şi plini de duh şi i-au rânduit, pe cei şapte aleşi, prin rugăciune şi prin punerea mâinilor deasupra capetelor lor, să asiste la întâlnirile tinerelor comunităţi creştine. Astfel s-a instituit prima treaptă a preoţiei, diaconia, care se păstrează şi în zilele noastre”, precizează părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti.

În ţara noastră, numeroşi creştini, bărbaţi şi femei, poartă cu bucurie numele de Ştefan şi Ştefana, rugându-se cu evlavie la icoana patronului lor spiritual.

Slujbe de hram în Capitală

În Biserica Sfântul Ştefan-Călăraşi (Calea Călăraşi nr. 83) şi în Biserica Sfântul Ştefan-Cuibul cu Barză (Strada Ştirbei vodă nr. 95) se oficiază slujbe de hram.    

Tradiţii pentru spor şi sănătate

De ajutor celor care sunt condamnaţi pe nedrept

O veche tradiţie, împlinită în ziua praznicului, se referă la icoana care-l înfăţişază pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul  Ştefan, sfinţită în această zi.

Ofrande pentru cei care au murit în condiţii suspecte

În ziua praznicului, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

slujba_sfantul_stefan.jpg

slujba sfantul stefan
În ziua Sfântului Ştefan se dă de pomană pentru cei care au murit în condiţii neclare
Foto: arhiva Click!

Pâinicile lui Ştefan

În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, se fac pâinici în forme rotunde. Aceste dulciuri, ce amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan, se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart copiilor săraci.

Se împart mucenici

De asemenea, de Sfântul Ştefan se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească.

Reconcilierile sunt benefice pentru sănătate 

Pentru sporul casei şi pentru rudele cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

Amânaţi deplasările în zone periculoase

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.    

 

 
 
Loading...