Tratamentul «după ureche» i-a distrus rinichii. I-a fost frică de Covid și a devenit dependent de dializă

Ultima actualizare:

Un bărbat din judeţul Neamţ, care a luat timp de un an medicamente antiinflamatoare de frica infecţiei cu SARS-CoV-2, nu şi-a recuperat funcţia rinichilor, iar medicii au transmis că, în perioada următoare, acesta va începe şedinţe de dializă.

Miercuri, 16 iunie, bărbatul a sunat la 112 fiindcă începuse să se simtă rău. Le-a mărturisit medicilor că a luat, timp de un an, paracetamol pentru a se proteja de infecţia cu SARS-CoV-2. Nu se vaccinase încă împotriva virusului, preferând să încerce să prevină infecţia cu medicamente, fără a se gândi că acestea îl vor trimite de fapt în spital. Astfel, acesta a ajuns la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi, acolo unde medicii au încercat în zadar să îi readucă rinichii la normal.

„Din păcate, vedem şi efectele adverse ale unui tratament luat după ureche. Acest tratament nu a fost niciodată pe lista posibilităţilor de prevenţie anti-COVID. Au fost alte medicamente, ulterior şi acelea dovedite ineficiente. Din păcate, nu există nici un medicament care să ne protejeze de infecţie şi, în general, orice medicament am lua, este bine ca măcar cu medicul de familie să discutăm, cu medicul curant, tocmai pentru a ne asigura că nu ne expunem la un risc mai mare încercând să prevenim”, spunea la acel moment Ionuţ Nistor, medic la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.

Medicii ieşeni erau pesimişti şi spuneau încă de atunci că pacientul în vârstă de 52 de ani riscă să nu-şi recupereze niciodată funcţia renală şi să rămână dependent de dializă. La nici o lună de la prima vizită la spital, bărbatul a primit vestea care îi va schimba viaţa pentru totdeauna.

„Nu şi-a recuperat funcţia renală, şi-a pierdut iremediabil funcţia ambilor rinichi în urma administrării prelungite de antalgice (n.r. – paracetamol şi algocalmin). Va începe, cel mai probabil, încă de zilele următoare şedinţele de dializă. Şansele de recuperare erau mici de la început, pentru că era vorba de un consum prelungit, de câteva luni de zile, şi nu era o reacţie acută, nu era vorba de un consum de durată scurtă”, a declarat medicul Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt la spitalul ieşean.

La începutul acestui an, automedicaţia cu paracetamol a dus la moartea unui bărbat din Botoşani, care a încercat să se trateze singur, acasă, de COVID-19. După o supradoză cu paracetamol, ficatul său a cedat, iar medicii nu l-au mai putut salva. Acesta lua la domiciliu două tablete de câte 500 de miligrame, adică un gram de paracetamol la 4 ore, până în momentul în care i s-a făcut rău şi a fost nevoit să cheme ambulanţa. Ficatul său a cedat în cele din urmă, iar medicii nu l-au mai putut salva. Bărbatul fusese testat pozitiv SARS-CoV-2, însă autorităţile au transmis la acel moment că nu se cunoşteau informaţii privitoare la faptul că ar fi luat medicamentele la indicaţiile unui medic.

Medicii au transmis de-a lungul timpului mai multe semnale de alarmă cu privire la administrarea unor asemenea medicamente, fără a consulta un specialist. Aceştia spun că aceste medicamente nu au efect antiviral, fiind doar analgezice şi antitermice. Astfel, folosirea pe termen lung epuizează capacitatea ficatului şi nu numai, ajungându-se de multe ori chiar la deces.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net